УКРАДЕНА КАСЕТА ДАЈЕ АЛИБИ ГЕНЕРАЛУ Нестао снимак који ослобађа Ратка Младића!

Кључни доказ који би могао да ослободи Ратка Младића сваке одговорности за злочин у Сребреници мистериозно је украден.

украдена касета
Ратко Младић удаљен из суднице/Фото: printscreen

Реч је о видео-касети са свадбе брачног пара који је у кумовској вези са породицом Младић.

Тај снимак направљен је 16. јула 1995. године, истог дана када се догодио злочин у Сребреници, траје неколико сати и показује да се комадант војске РС чак ни на кратко није удаљавао из сале у којој су били младенци и гости.

После свадбе, касету је преузела мајка младе и однела у свој стан у Краљеву и не слутећи колики би могао бити њен значај.

Неколико година касније, у тај стан је проваљено док су укућани били одсутни и из њега је украдена управо та касета и ништа друго. Провала никад није расветљена. На суђењу Ратку Младићу у Хагу 2015. године сниматељ свадбе сведочио је у корист генерала, уз изричиту тврдњу да се није удаљавао, међутим, без касете то није много помогло.

Да ствар буде још мистериознија, током процеса у Хагу тужилаштво је као део доказа доставило поједине видео секвенце за које се основано може претпоставити да потичу управо са поменутог снимка, али тако измонтиране да су усмерене против Младића.

Ипак, никада нису открили порекло тог материјала јер би тиме признали да они или службе које су ангажовали стоје иза нестанка касете. Породица И адвокатски тим генерала сигурни су да би касета бацила сасвим ново светло на Младићеву улогу у догађајима у Сребреници, односно да потпуно преокренула ток суђења. Генералов син Дарко за наш лист потврђује да је оригинална касета украдена из стана младине мајке после преметачине у којој ништа друго није однето.

„Испоставило се да је тај материал тужилаштву служио за извлачење доказа против оца, али је то рађено онако како је то суд мислио да треба. На тој касети се, међутим, налази комплетан снимак, док су се у самом процесу суђења користили искључиво делови којима се манипулисало. Као породица, ми сматрамо да на целом видеу има много тога што никада није објављено, а без сумње иде нама у корист“, објашњава Младићев син.

Он каже да су фрагменти видео материјала током хашког процеса пуштани с намером да се донесе пресуда која је већ унапред била замишљена.

„Они су хтели да руше кредибилитет сведока, да покажу да сведоци наводно лажу, јер је немогуће седети сатима без паузе. Тако су из тог видеа користили део где је он плесао са младом, па тренутак док је отишао до тоалета, како би показали да је устајао. Идеја им је била сулуда – да је он наводно телефоном издавао наређења о тако озбиљној акцији попут сребреничке“, истиче Дарко Младић.

Како наводи Дарко, ни тужилац није могао да оспори чињеницу да је генерал у одсутном моменту био далеко од Сребренице:

„Покушали су да му сместе како се он наводно вратио тог дана увече у Сребреницу, што није тачно јер се на тој касети види и да је после свадбе имао сусрет на ВМА са делегацијом Срба из Канаде, што значи да је цео тај дан, као и два претходна, неспорно био у Београду, као и два претходна, неспорно био у Београду.

украдена касета
Дарко Младић/Фото: Youtube printscreen

Телеграф / Ало

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.