МОСКВА први пут ДИРЕКТНО ПРОТИВ споразума Београда и Приштине – Крај политике седења на две столице

0

Став руског посланика Сергеја Железњака о преговорима Београда и Приштине може се сматрати ставом Москве која се противи споразуму који се припрема у Бриселу.

москва против споразума
Фото: Арменд Нимани, АФП

То је оценио је дописник руског Комерсанта са Балкана Генадиј Сисојев.

Сисојев је агенцији Бета рекао да се вероватно по први пут може говорити да се Москва тако директно изјашњава против споразума Београда и Приштине који се припрема у Бриселу.

„Москва се не само противи томе него и упозорава Београд на могуће негативне последице тог корака“, рекао је Сисојев.

По његовим речима, Москва је убеђена да ће после постигнутог споразума бити дезавуисана резолуција 1244 Савета бзебедности УН, да се отвара пут и Косову и Србији према НАТО, као и да се повећава опасност даље дезинтеграције Србије.

„У суштини, кључни разлог због којег Москва намерава да спречи постизање споразума оваквим алармантним изјавама је могуће убрзавање приближавања Косова и Србије Алијанси. Такве алармантне изјаве стављају председника Србије Александра Вучића, који води преговоре са лидерима Косова, фактички у пат позицију“, рекао је Сисојев.

Он је оценио да уколико Вучић прихвати споразум ризикује погоршање односа са Русијом, а уколико не потпише – може да очекује замрзавање односа са ЕУ.

„То ће онда бити крај политике седења на две столице“, закључио је Сисојев.

Железњак је пре два дана рекао да Русија неће подржати сепаратни споразум о којем се разговара у Бриселу између Београда и Приштине.

Како је пренео Спутњик он је уочи јучерашње рунде дијалога у Бриселу рекао да „сепаратни договор са самопроглашеном Приштином, на који спољнополитичка служба ЕУ присиљава власти Србије, има за циљ да документује поделу Србије на косовско-албански и српски део“ а да ће следеcћи корак бити претварање оба ова дела у протекторате НАТО.

Према мишљењу Железњака, овакви сепаратним споразумом Србија правно губи могућност да се руководи Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН — основним међународним законом који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије. Уколико се одрекне дела своје територије, Србија ће изгубити све механизме међународног права који штите територијалну целовитост државе.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.