КАКО СУ НАСТАЛА СРПСКА ПРЕЗИМЕНА: Ево зашто се већина завршава на – ИЋ!

Презиме, или породично име, рођењем наслеђујемо од предака. Уз име које нам дају на рођењу и које представља нашу личност и нас саме, презиме означава порекло, корене и традицију.

српска презимена
Фото: royalfamily

Презиме је настало у другој половини XIV века. Српска презимена су углавном настајала тако што се наставак -ић, -ев или -ов додавао имену оца, мајке, деде или некој другој основи.

Суфикс “ић” је српски деминутив чија је основна улога у стварању патронима и матронима:

Патроним означава да је презиме настало од оца (нпр. презиме Јовановић је настало од имена Јован на које је додат словенски наставак “ов” што означава припадност и на крају је придодат деминутивни наставак “ић” што значи малени или млади).

Матроним означава презиме настало од мајке (нпр. презиме Сарић – у овом случају се на име само дода наставак “ић”)

Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из XIX века.

српска презимена
Српкиње у народној ношњи / Фото: Профимедиа

Узрок овој појави лежи у чињеници да су се презимена у Србији до друге половине XIX века мењала из генерације у генерацију, тако да је већина становништва носила презиме по имену оца. Тако се дешавало да у једној кући три различите генерације имају три различита презимена.

У то време, стара, родовска презимена била су махом у мањини. Године 1851. кнез Александар Карађорђевић је донео указ о непроменивости презимена, чиме је у већој мери заустављен процес њиховог мењања.

Ово је, наравно, само део приче о српским презименима.

Стил / Србија данас / Хронограф