Албански министар: Граница између Косова и Албаније се укида 1. јануара

0

Пандели Мајко, министар дијаспоре Албаније, тврди да од јануара више неће постојати граница између Албаније и Косова, преноси косовски портал Лајми.нет.

граница
Пандели Мајко/Фото: Фонет

Пандели Мајко је о граници са Косовом говорио на догађају поводом Дана дијаспоре, одржаном у Србици.

Том догађају су присуствовали и челници приштинских институција, између осталих Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Мајко је иначе бивши премијер и министар одбране Албаније и члан најужег руководства владајуће Социјалистичке партије Албаније.

Ђурић: Изјава албанског министра хушкачка и претећа

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић наводи да је изјава албанског министра о „отварању границе између Албаније и Косова“ хушкачка и претећа. Подсећа да Косово и Албанија немају границу. Очекује и захтева реакцију међународне заједнице.

граница
Фото: Shutterstock

Марко Ђурић је коментаришући изјаву Панделија Мајка навео да је албански министар дао неодговорну изјаву која служи да додатно погорша односе у региону.

Ђурић: Британија недоследна по питању КиМ – Не може се инсистирати на интензивирању дијалога у Бриселу, а истовремено имати став да о проблему Косова и Метохије не треба разговарати у УН, истиче Ђурић и додаје да стога у одлуци Велике Британије да не стави тему КиМ на дневни ред у СБ УН види недоследност. „Србија наилази на противљење оних којима одговара пре свега јачање албанске позиције кроз нерешавање проблема“, рекао је Ђурић у изјави Танјугу. Додаје да се види дипломатска мобилизација дела оних који су 2008. године и пре тога подржавали једнострану проглашену независност Косова. „Свако онај ко познаје ситуацију на КиМ зна колико је важно да се на највишем форуму УН разговара о судбини наше јужне покрајине и о томе ће се сигурно, хтели то Британци или не, у будућности расправљати“, истакао је Ђурић.

„Албански министар је нелегално боравећи на територији Србије дао једну неозбиљну и неодговорну изјаву која не служи ничему, осим да додатно погорша односе у региону који су ионако крхки и спречи настојања да се они нормализују и да се направе бољи односи између Срба и Албанаца“, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Истиче да од „Велике Албаније“ нема ништа.

„Енвер Хоџа је мртав, од ‘Велике Албаније’ нема ништа и неће бити ништа, а Косово и Албанија иначе немају границу, него границу имају Србија и Албанија и то у дужини од 111 километара. То је једина граница која постоји, и која може постојати“, истиче Ђурић.

Додаје да никога у међународној заједници није брига за хушкачке и претеће изјаве.

„По Резолуцији 1244 ми смо ти који имамо право да користимо граничне прелазе – Ћафа Прушит и Врбница, и по Резолуцији 1244 имали бисмо право да тамо имамо и наше особље, али за то изгледа никога више није брига, као што изгледа никога више није брига у међународној заједници за овакве хушкачке и претеће изјаве“, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

граница
Марко Ђурић

Захтева реакцију међународне заједнице и поставља питање „шта би било да је неко српских представника рекао да ће бити укинута граница, не између Србије и неке суседне земље, него да ће бити укинут административни прелаз“.

Додаје и да ово потцртава и то колико су „неозбиљна и неодговорна настојања неких код нас који заговарају тезу да не треба ништа да се решава и који говоре да све треба да остане по старом“.

„Не знам шта мисле, да треба да сачекамо да Албанци испуне једног дана неку од својих претњи“, упитао је Ђурић.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.