Албански министар: Граница између Косова и Албаније се укида 1. јануара

Пандели Мајко, министар дијаспоре Албаније, тврди да од јануара више неће постојати граница између Албаније и Косова, преноси косовски портал Лајми.нет.

граница
Пандели Мајко/Фото: Фонет

Пандели Мајко је о граници са Косовом говорио на догађају поводом Дана дијаспоре, одржаном у Србици.

Том догађају су присуствовали и челници приштинских институција, између осталих Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Мајко је иначе бивши премијер и министар одбране Албаније и члан најужег руководства владајуће Социјалистичке партије Албаније.

Ђурић: Изјава албанског министра хушкачка и претећа

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић наводи да је изјава албанског министра о „отварању границе између Албаније и Косова“ хушкачка и претећа. Подсећа да Косово и Албанија немају границу. Очекује и захтева реакцију међународне заједнице.

граница
Фото: Shutterstock

Марко Ђурић је коментаришући изјаву Панделија Мајка навео да је албански министар дао неодговорну изјаву која служи да додатно погорша односе у региону.

Ђурић: Британија недоследна по питању КиМ – Не може се инсистирати на интензивирању дијалога у Бриселу, а истовремено имати став да о проблему Косова и Метохије не треба разговарати у УН, истиче Ђурић и додаје да стога у одлуци Велике Британије да не стави тему КиМ на дневни ред у СБ УН види недоследност. „Србија наилази на противљење оних којима одговара пре свега јачање албанске позиције кроз нерешавање проблема“, рекао је Ђурић у изјави Танјугу. Додаје да се види дипломатска мобилизација дела оних који су 2008. године и пре тога подржавали једнострану проглашену независност Косова. „Свако онај ко познаје ситуацију на КиМ зна колико је важно да се на највишем форуму УН разговара о судбини наше јужне покрајине и о томе ће се сигурно, хтели то Британци или не, у будућности расправљати“, истакао је Ђурић.

„Албански министар је нелегално боравећи на територији Србије дао једну неозбиљну и неодговорну изјаву која не служи ничему, осим да додатно погорша односе у региону који су ионако крхки и спречи настојања да се они нормализују и да се направе бољи односи између Срба и Албанаца“, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Истиче да од „Велике Албаније“ нема ништа.

„Енвер Хоџа је мртав, од ‘Велике Албаније’ нема ништа и неће бити ништа, а Косово и Албанија иначе немају границу, него границу имају Србија и Албанија и то у дужини од 111 километара. То је једина граница која постоји, и која може постојати“, истиче Ђурић.

Додаје да никога у међународној заједници није брига за хушкачке и претеће изјаве.

„По Резолуцији 1244 ми смо ти који имамо право да користимо граничне прелазе – Ћафа Прушит и Врбница, и по Резолуцији 1244 имали бисмо право да тамо имамо и наше особље, али за то изгледа никога више није брига, као што изгледа никога више није брига у међународној заједници за овакве хушкачке и претеће изјаве“, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

граница
Марко Ђурић

Захтева реакцију међународне заједнице и поставља питање „шта би било да је неко српских представника рекао да ће бити укинута граница, не између Србије и неке суседне земље, него да ће бити укинут административни прелаз“.

Додаје и да ово потцртава и то колико су „неозбиљна и неодговорна настојања неких код нас који заговарају тезу да не треба ништа да се решава и који говоре да све треба да остане по старом“.

„Не знам шта мисле, да треба да сачекамо да Албанци испуне једног дана неку од својих претњи“, упитао је Ђурић.

РТС