Владета Јеротић је имао ФАНТАСТИЧНО ПАМЋЕЊЕ: Његови трикови и вежбе за мозак олакшаће вам живот!

Ове речи ћете запамтити. Владета Јеротић је вежбао памћење до краја живота.

владета јеротић
Академик Владета Јеротић

Неуропсихијатар Владета Јеротић преминуо је јуче у Београду у 95. години, а јавност ће га заувек памтити по његовим мислима о хришћанству, атеистима, Богу и кајању.

Осим тога, Владета је остао упамћен и по фантастичној меморији које је плод његове методе за меморију којом је вежбао памћење до краја живота.

Владета је истакнути награђивани српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, теолог, свестрани ерудита и академик САНУ.

У Швајцарској, Немачкој и Француској специјализовао је психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења београдске болнице “Др Драгиша Мишовић”.

Своја размишљања о човеку, религији, животу, али и из стручне области објавио је у преко 30 књига. Од 1985. до пензионисања, као професор по позиву, предавао је пастирску психологију и медицину на Православном богословском факултету у Београду.

памћење
Фото: Драган Кадић, Курир

Био је познат и по својим вежбама за меморију којима је одржавао савршено памћење и у познијим годинама живота. На питање како одржава памћење на тако завидном нивоу, наш академик је одговорио следеће:

„Преко 30 година, сваког другог дана ја себе преслишавам енглеске речи. То ми је трећи језик. први је био француски, немачки други, кога је било највише када сам био у Европи. Енглески сам научио после 30 година. Био сам у Енглеској неколико месеци, нисам научио бог зна колико. Читам скоро без речника, али није исто читати и говорити. Имам увек неки нов енглески текст пред собом и преслишавам се шта радим.

Преслишам се прво две-три нове речи од пре два дана, не више од тога. Ако сам их запамтио, онда читам текст и нове речи из текста бележим у речник и преслишавам се опет за два дана. А ако нисам запамтио оне речи од б, не учим нове, него и даље обнављам старе. Радим преко 30 година сваки дан на свом речнику.

памћење
Фото: Драган Кадић, Курир

Друга ствар је учење песмица. Налазите нове песмице, учите их, преслишавајте се и знаћете 15-20 песмица напамет једног дана. Обнављате своје памћење изнова и освежавате га.

Узмите песме Бранка Радичевића, Јована Дучића, Милана Ракића или неких модерних песника. Не морају бити то дугачке песме, могу бити краће. Учите песму напамет. Не можете да је запамтите? Читајте је 10 пута па је запамтите, не можете да је не запамтите. Научите је па се после 2, 3, 5 дана преслишајте да ли сте је запамтили.

Запамтили сте, одлично, прелазите на нову песму. Тако се памћење одржава.“

Дневно.рс