Московска патријаршија: Прекинућемо комуникацију са Цариградом – Вартоломеј „разматра“ и СПЦ

Московска патријаршија ће прекинути пуне односе са Цариградском патријаршијом у случају да подари аутокефалност Украјинској цркви, изјавио је у суботу представник Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

московска патријаршија
Митрополит волоколамски Иларион/Фото: Александар Милачић, Спутњик

Московска патријаршија ће прекинути пуне односе са Цариградском патријаршијом у случају да подари аутокефалност Украјинској цркви, изјавио је у суботу представник Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

„Када се на тако груб и циничан начин мешају у послове помесне православне цркве, не само што доводе ситуацију у ћорсокак него прете и расколом читавог светског православља… Канонска црква ту аутокефалност неће прихватити. Ми у Руској цркви ту аутокефалност не признајемо. Неће нам преостати ништа друго, до да прекинемо општење са Цариградом“, рекао је митрополит Иларион за телевизијски канал „Русија 24“.

Према његовим речима, Цариградска патријаршија својим последњим дејствима „суштински поставља себе изван онога што се назива ’канонско поље‘ — изван правног поља васељенског православља“.

Московска патријаршија сматра да су исцрпљена сва средства црквене дипломатије у односима са Цариградском патријаршијом.

„По свему судећи, средства црквене дипломатије су данас исцрпљена“, рекао је Иларион, оцењујући да је то што је цариградски патријарх Вартоломеј именовао двојицу својих представника у Украјини „подло и вероломно“.

У петак, 7. септембра, Цариградска патријаршија је саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“, именовала своје представнике у Кијеву — архиепископа памфилијског Данила из САД и епископа едмонтонског Илариона из Канаде.

Подсетимо, Патријарх српски Иринеј упутио је писмо патријарху цариградском Вартоломеју у коме указује да би увођење принципа давања аутокефалности новонасталим државама, односно нацијама, представљало опасност по јединство православља у свету.

Такав принцип, како је на више од 10 страница образложио поглавар СПЦ, директно може нарушити јединство православне цркве. У писму које је патријарх послао пре почетка сабора у Цариграду наводи се и бојазан примене истог принципа на расколничку македонску цркву.

московска патријаршија
Фото: Дарко Војиновић, АП

Патријарх српски се успротивио стварању услова да практично свака новонастала држава може тражити своју цркву.

Истакао је да је давање аутокефалности на тај начин кршење канонских и историјских права Цркве.

Архијерејски сабор цариградске Патријаршије — Синакса — требало је да се заврши пре два дана, али је потрајао дуже него што је планирано, због главног питања — признати украјинску цркву или не, пренео је Танјуг.

Осим питања да ли ће непризната црква у Украјини, коју не сматра само Московска патријаршија расколничком, ипак добити аутокефалност, на званичном дневном реду су и тачке које се директно тичу и Српске православне цркве.

Спутњик