Ужас! Упали у Железнички музеј и бренерима ИСЕКЛИ једну од најстаријих ЛОКОМОТИВА у Европи! (ФОТО)

Најстарија локомотива из колекције Железничког музеја, направљена 1864. године, исечена је и у деловима однета 31. августа из Депоа музеја.

најстарија локомотива
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Депо је део Ложионице београдске Железничке станице, у близини Београдског сајма, а директор музеја Ненад Војчић каже да су били немоћни да то спрече.

Екипа Танјуга је Војчића затекла видно узмиреног, на месту где се налазила локомотива, која је до пре неколико дана била један од навреднијих железничких експоната у овом делу Европе.

„Добио сам позив 31. августа увече од човека, који је тог тренутка посматрао екипу од 16 људи, који су бренерима секли локомотиву, која је припадала серији сличних железничких машина, које су се користиле у изградњи Суецког канала. Она је била старија, него што је Железница у Србији“, казао је Војчић.

најстарија локомотива
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Он наглашава да је локомотива од 1952. године у Депоу музеја, где је на крају и исечена.

„Овај простор овде, зграда, је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика. За сигурност артефаката који су се овде налазили био је одговоран Музеј железнице. Овај објекат није рушен, јер је Завод предвидео његову реконструкцију у оквиру пројекта ‘Београд на води'“, казао је Војчић.

најстарија локомотива
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Према његовим речима, обезбеђење објекта је постојало до пре месец дана, а онда више нико није водио рачуна о вредним експонатима.

„Две године ми ратујемо са насилницима који су желели да исеку наше локомотиве. Овде су на шинама исечене две локомотиве наочиглед целог града и на крају су затрпане у земљу. Сада су нам уништили нешто што свет нема“, каже Војчић.

најстарија локомотива
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Директор Музеја не спори своју одговорност, али одговорнима сматра и полицију и, посебно, предузеће Београд на води, које, каже, управља тим простором.

Он тврди да је управо то предузеће уклонило људе из обезбеђења Депоа у процесу системског уклањања београдске „Железничке станице“.

најстарија локомотива
Фото: Раде Прелић, Танјуг

Сви су, тврди, знали шта се налази у Депоу Музеја, али нису ништа предузели да се локомотиве заштите.

„Немам ја пиштољ да браним локомотиву овде“, казао је Војчић и додао да је, поред локомотиве, уништено и седам стругова, две вертикалне бушилице и ручно кован вагон.

Бета / Танјуг

1 коментар

  1. Pa treba stisnuti one rome koji žive sa druge strane depoa vide se sa Gazele, a i nemoguće da niko nije čuo ni video pa ima obezbeđenje beograda na vodi nekih sto metara vazdušne linije, pa nije to igla da pronese to je radi kamion.Na celom potegu žive romi.Postoji put pored sajma i pruge i drugi gde su čuvari Beograda na vodi NEKO MORA DA JE UMEŠAN.

Comments are closed.