Опасну ОСМОСПРАТНИЦУ на Вождовцу продају уместо да је сруше УПРКОС решењу о рушењу

Нелегални објекат „САВ градње“ на Лекином брду дупло већи од стандарда, са сумњивим захтевом за легализацију.

нелегални објекат
Осмоспратница на месту где су дозвољена само два спрата/Фото: Валентина Тодоровић, Данас

Иако постоји извршно решење о рушењу зграде на Лекином брду, у улици Рада Неимара 19, надлежни још увек ништа нису предузели да уклоне објекат који се издиже на осам спратова без икакве грађевинске дозволе, на терену где је дозвољена градња до два спрата са поткровљем.

Осим тога, инвеститор „САВ градња“ брани се од рушења аргументом да је он поднео захтев за легализацију, који је у Секретаријату за послове легализације датиран на 2010. годину, међутим, комшије тврде да је градња почела тек 2017. године.

Поменути објекат почело је да гради предузеће „САВ градња“ почетком 2017. године како нам кажу комшије које су градњу прве и уочиле, и то без икаквих неопходних дозвола. Тада је деловало као да ће се изградити објекат са приземљем, два спрата и поткровљем, како и налажу стандарди на овом простору. Ипак, након краће паузе после изградње четврте етаже, радови су настављени у вис.

И даље без законом прописаних одобрења и услова за градњу, инвеститор је овиме разљутио комшије које су биле принуђене да се обрате и инспекцији.

После захтева упућеног одељењу за грађевинску инспекцију општине Вождовац, надлежне службе излазиле су на терен неколико пута па је инспекција донела решење којим се налаже инвеститору да обустави радове и уклони објекат. Заједно са овим решењем од јуна 2017. године донета је и одлука о затварању градилишта. Ипак, инвеститор ниједно од ових није испоштовао.

Касније комшије сазнају да је сличан сценарио „САВ градња“ имала на још две локације у непосредној близини, о чему су надлежни такође информисани.

Ниједна од ових зграда није уклоњена. Ни поред решења о извршењу рушења из децембра 2017. године када је општинска инспекција наложила да, ако „САВ градња“ не уради наложено и сруши објекат у року од 7 дана, то ће урадити друго лице односно фирма коју ангажује општина а трошак ће се касније наплатити од инвеститора. Ни ово се није десило, већ се станови у згради припремају за усељење станара.

Архитекта Петар Антоновић живи у суседној кући, која се налази на само два метра од новоизграђене осмоспратнице. Жалбу је како каже поднео надлежним органима, али до сада ништа конкретно није учињено. „Полиција је долазила пар пута и затварала градилиште, али би они само скинули траке и наставили са радом. Добили су дозволу од Електродистрибуције за четрдесет станова и гаражу, како је то уопште могуће када објекат није легалан?“

Жалио се Антоновић и градској и републичкој инспекцији али без много успеха.

Из секретаријата за легализацију је чак сазнао да за наведену локацију и катастарску парцелу постоји поднет захтев за легализацију објекта још из 2010. године, што је инвеститор „САВ градња“ користио као разлог да тражи одлагање рушења. Ипак, упитно је, па чак и веома сумњиво како скреће пажњу Антоновић, што је захтев за легализацију датиран на ову годину јер је градња спорног објекта почела тек 2017. године.

Или је инвеститор подне захтев унапред планирајући да гради осмоспратницу без дозволе, или је неко од службеника у „погрешио“ приликом уноса датума захтева.

То је отворило простор да се инвеститор позива на закон о легализацији који важи за објекте подигнуте пре 2015. године, премда се на на сателитском снимку до те године види само приземна кућа, тврди Антоновић.

Из Секретаријата за послове легализације нисмо добили никакав одговор о овим наводима – да ли постоји поменути захтев за легализацију, из ког периода и да ли је дошло до пропуста од стране надлежних. Никакав одговор нисмо добили ни од општине Вождовац у вези поступања грађевинске инспекције. Колико је пута инспекција изашла, зашто није извршено оно што стоји у решењу и да ли ће и када објекат бити срушен, само су нека од питања за коју одговорност сносе општинске власти.

Предузеће је оваквом градњом прекршило низ законских одредби, али и грађевинских прописа. У овом насељу дозвољена је изградња двоспратнице што је зграда од осам спратова далеко премашила. Радови су при крају, а инвеститор је увелико почео са продајом станова.

Иначе, ова осмоспратница није једина која је изграђена у насељу и то од стране истог предузећа. Пријава је поднета и због објеката у оближњим улицама Пешманска и Војводе Тозе. Грађевински инспектор донео је решење о обустави даљих радова и наложио инвеститору да уклони објекте у изградњи, али су и ове зграде такође изграђене до краја.

Кривична пријава против инвеститора: С обзиром да је градња без прописаних дозвола кривично дело, и да је полиција већ излазила на терен и затварала градилиште, против инвеститора је поднета и кривична пријава. Та пријава била би друга против „САВ градње“ или допуна кривичног поступка који се већ води против одговорних из овог предузећа такође због нелегалне градње, пред Другим основним јавним тужилаштвом.

ЕПС није послушао Весића

Иако је заменик градоначелника Горан Весић недавно, у јеку приче о борби против дивље градње, јавно опоменуо комуналне градске службе да не издају дозволе за прикључење објектима који немају грађевинске и употребне дозволе, изгледа да у пракси они не поступају по овом налогу.

Зграда у Рада Неимара на Лекином брду, према наводима комшија добија прикључак за струју, а из ЕПС дистрибуције нисмо добили одговор да ли је и како ово могуће. Подсетимо, Весић је на састанку је с представницима Електропривреде Србије и градских комуналних предузећа у вези са бесправном градњом рекао да је прикључење бесправних објеката на енергетску, водоводну, канализациону и топловодну мрежу кривично дело према постојећим законима.

Инвеститор „на годишњем одмору“

Од фирме „САВ градња“ која је инвеститор овог објекта, затражили смо коментар на све наводе о овом случају и објашњење за њихово поступање супротно закону. Ипак, из канцеларије фирме чији је власник и законски заступник Љубиша Ћулафић, речено нам је да је директор на одмору до 25. септембра, а да је његов заменик тренутно на градилишту, те да је најбоље да им се обратимо када се директор врати са одмора.

В. Тодоровић / А. Поповић, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.