Где су нестали скелети џинова из Ниша?

Археолог Тони Чершков тврди да није било скелета дужег од 184 центиметра, демантујући да је било неких спектакуларних димензија и “надљуди”, како се говорило.

скелети џинова
Фото: Д. М. Цар, Јужне вести

Скелети који су ископани приликом изградње нишког подземног пролаза не припадају „надљудима“ високим три метра, али показују да је и у римско доба на територији Ниша постојала улица на истом месту на ком се налази и данас, кажу археолози.

Иако на сликама из тог периода изгледа другачије, археолог Тони Чершков, који је учествовао у истраживањима, објашњава да је реч о скелетима сасвим уобичајених димензија.

– То је потпуно уобичајена некропола. Није било скелета дужег од 184 центиметра. Чак и да додамо ткиво на то, неће бити виши од 190. Није било никаквих спектакуларних димензија нити “надљуди”, како се говорило – каже Чершков.

Аутор препознатљивих фотографија Душан Митић Цар потврђује да скелети на фотографијама насталим 1990. године нису три метра дуги и да није реч о “џиновским људима”, како се повремено могло чути.

– Реч је о томе да је угао сликања био такав да они на фотографијама делују много већи него што заиста јесу – објашњава Митић.

Додаје да су, према његовој слободној процени, они могли бити дуги око два метра или нешто мање од тога.

Фото: Д. М Цар

Археолог Чершков додаје да једина “занимљивост” у вези са скелетима пронађеним у садашњој Обреновићевој улици јесте то што потичу из II и III века.

– Та некропола је показала да је ова улица увек била “комуникација”. На месту где се она сада налази била је улица и у Риму, тако да у граду имамо једну од најстаријих улица на Балкану – објашњава Чершков.

Он каже да су у том периоду људи сахрањивани поред пута, а не на посебном месту одређеном за ту сврху.

– Не мора да значи да се то поклапа са садашњом улицом, можда је мало измакнута лево или десно, али правац је тај – каже Чершков.

Према речима археолога, пронађени гробови говоре у прилог томе да је садашња централна нишка градска улица и у II и III веку била значајна.

Некрополу су истраживали покојни археолог Душан Максимовић, Аца Ђорђевић и Тони Чершков. На месту ископавања су нађени и остаци џамије која се ту некад налазила.  Када је отпочело копање за наставак подземног пролаза у тадашњој Побединој улици нађено је још неколико гробова који су припадали истој некрополи и која се налазила дуж пута који је кроз Победину улицу пролазио још у римског доба, чиме је овај део града представљао једну од најстаријих комуникација у континуитету од скоро 2000 година.

Да је било памети, знања и способних људи данас би Ниш поред Медијане имао још једну атрактивну локацију због које би се у Ниш сливале хиљаде туриста, закључују у Нишким вестима.

Извор: Јужне вести / Нишке вести