ЕКСКЛУЗИВНО Јура део производње сели из Лесковца у Албанију, написано 350 отказа, стрепи још 700 људи ?!

Фабрика Јура отворена је у Лесковцу 2012. године за шта је добила субвенције државе Србије по око 7.000 евра за сваког новозапосленог радника и гарантовала да неће бити отпуштања у наредних пет година, таман док се за плате радника не потроше државне паре. Тих 5 година је прошло, Корејци нису лагали.

фабрика јура
Фото: Југмедиа

Оно о чему се недељама шушкало, данас је у корејској фабрици Јура Лесковац и, наводно, званично саопштено, а то је да ће део производње из Лесковца бити пребачен у Албанију, а у првом налету ће, како нам преносе сами запослени, без посла остати 350 радника, који су, прича се, већ написани.

Према информацијама које смо добили од радника Јуре, а оне су њима саопштене од стране менаџмента, из Лесковца се у Алабанију сели производња каблова за подне инсталације на којој ради, по једнима 1000, по другима 1500 радника из Лесковца и околине.

„Страх је завладао у фабрици, али менаџери су покушали да га ублаже тако што су нам рекли да неће сви остати без посла, него само њих 350, они који су често користили боловања и они који нису могли да се уклопе у ритам рада“, прича један од радника коме не прети опасност да остане без посла.

Својевремено је генерални директор Јуре изјавио да су лесковачки радници најбољи у систему ове глобалне компаније.

Корејска Јура у Лесковцу поред постојеће подигла је и другу фабрику за око 500 људи, са савременом технологијом, па су менаџери данас објашњавали да ће један део од тих 1000 или 1500 радника бити пребачени у нову фабрику, док ће остали бити распоређени на другим радним местима у постојећој фабрици.

„Менаџер је изразио жаљење што ће из фабрике отићи 350 људи, а нама осталима честитао останак“, прича наш саговорник.

Међутим, други радник, односно шеф смене, каже да су обећања Корејаца преко менаџера на „дугачком штапу“.

У Јури тренутно ради 2500 радника.

„Као прво, питање је када ће та фабрика да се отвори, јер по мојим информацијама ту ће радити велики број високообразованих људи, а неки радници су већ били на обукама у иностранству, међу њима они који никада нису радили у Јури. С друге стране, такође ми није јасно какву ће то они математику изводити са премештајем унутар прве фабрике, ако се зна да нема слободних места. Зато мислим да ових 350 неће бити једини који ће остати без радне књижице“, сматра наш саговорник.

Да подсетимо, фабрика Јура отворена је у Лесковцу 2012. године за шта је добила субвенције по око 7.000 евра за сваког новозапосленог радника и гарантовала да неће бити отпуштања у наредних пет година, таман док се за плате радника не потроше државне паре.

Радна снага је јефтинија у Албанији него у Србији, коментарисано је данас у фабрици.

Отварање нове високо софистициране фабрике Јуре, где је најављиван пријем од 500 до 700 па и 1000 Лесковчана, очекује се ових дана.

Југмедии се нико није јављао на број телефона са пре неколико месеци добијене визит карте једног од челника Јуре.

Југмедиа 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.