ПАЖЊА, ХАКОВАН ФЕЈСБУК: Више од 50 милиона корисника угрожено! Ако вам се јутрос десило ОВО, проверите своје налоге и податке! Ево како!

Угрожени подаци корисника. Друштвена мрежа Фејсбук саопштила је данас да је скоро 50 милиона корисника изложено безбедносном проблему.

фејсбук
Фото: Дадо Рувић, Ројтерс

Рањивост у заштити података корисника хакери су могли да искористе путем опције „Вју ез“ (View As). Компанија је почетком ове недеље открила да је дошло до упада у систем, откривајући да су хакери искористили опцију у Фејсбуковом коду која им је омогућила да преузму корисничке налоге.

Фејсбук је „средио“ ову рањивост система, и како су навели, о свему обавестио надлежне органе.


У петак ујутру је више од 50 милиона корисника Фејсбука било присиљено да се излогује са налога, што је уобичајена мера безбедности за налоге који су нападнути.

Компанија је навела да не зна ко стоји иза овог масивног напада, као ни да још нису успели процене његову обимност. Како су навели, тек су у у почетним фазама истраге.

„Приватност наших корисника, као и безбедност њихових података су нам посебно важни, веома нам је жао што се ово догодило“ рекао је Гај Розен, је први човек безбедносног сектора Фејсбука.

Он је у свом саопштењу навео и да уколико неко жели да предузме мере предострожности одјављивања са Фејсбука, требало би да оде у одељак „Безбедност и пријављивање (Security and Login)“ у подешавањима (settings).


Тамо су излистана сва места на којима се се људи логовали на Фејсбук и са једним кликом да се одјаве са свих њих.

фејсбук
Фото: Printscreen

Сазнање о хакерском нападу дошло је у једном од најтежих тренутака у историји ове друштвене мреже. Компанија је морала да се носи са оптужбама о ширењу руских дезинформација током кампање за америчке председничке изборе 2016. године.

Компанија се суочава са претњом да ће је Вашингтон „довести у ред“ због забринутости око тога да ли је постала превише моћна.


Фејсбук се још увек опоравља од афере са Кејмбриџ аналитиком. Британска аналитичка компанија незаконито је прикупљала податке скоро 87 милиона Фејсбук корисника.

Курир / ББЦ