Претеча Антихриста? Ко је Моханђи, гуру Јелене Ђоковић и Ане Дивац, који медитира у српским светињама на Косову

Моханђи је све популарније име у Србији – гуру који се дружи са породицама Дивац и Ђоковић, боравио је чак и на Космету.

моханђи
Фото: Youtube printscreen, Mohanji

Моханђи, индијски гуру који има званични сајт на српском, био је уз породицу Дивац у тешким моментима, а има многобројне следбенике у Србији.

„Моханђи је јавности познат као хуманиста, који је кроз несебично служење свој живот посветио свету. Чврстог је уверења да је бити хуманиста најбоља религија за све људе, а своју љубав поклања свим бићима на планети Земљи, ходајући путем “ахимсе” (ненасиља), тј. путем чистоте мисли, речи и дела. ‘Право богатство долази од онога што дајемо овој планети, а не кроз оно што од ње узимамо’, каже Моханђи. По природи неконформиста, Моханђи се не ограничава оквирима, а себе доживљава као пријатеља света – помажући сиромашнима и беспомоћнима, оснажујући слабе, пружајући вођство онима који су у потрази за личним и духовним развојем, а у исто време бринући се за сва жива бића и животну околину уопште“, наводи се на његовом званичном сајту.

Путује широм света, а прихватио је позив Јелене Ђоковић и Ане Дивац да оде на Косово и Метохију.

„Моханђи је оснивач многобројних добротворних друштава и непрофитних организација, које служе као платформе путем којих људи могу изразити своју доброту и саосећање кроз несебична дела која позитивно доприносе друштву у ком живимо. Нека од њих су Моханђи фондација, АЦТ фондација, Ammucare добротворни фонд, Хималајска школа традиционалне јоге, Светска алијанса свести, Клуб раноранилаца, итд. Многе од ових институција су правно успостављене у 15 земаља широм света, док велики број поштовалаца и следбеника Моханђиевих учења забележено је у преко 80 држава.“

Моханђијева супруга Деви Мохан, пореклом је из Србије и од почетка активно учествује у свим аспектима Моханђијеве мисије. На дан њиховог венчања, 18. априла 2010. њих двоје су одржали и прву медитацију у Београду.

„Ту су дали до знања да је њихов брак земаљски начин обележавања духовног споја двоје људи посвећених вишој сврси служења човечанству. Годину дана касније родила се њихова кћерка Мила, прелеп спој Индије и Балкана, која од малих ногу учествује у Моханђијевим програмима“, наводи се.

Владе и Ана Дивац пријатељи су Моханђија, који је био уз њих у тренуцима трагедије.

моханђи
Ана Дивац, Моханђи и Јелена Ђоковић / Фото: Youtube Mohanji / Зоран Лончаревић, Н1

Када је мама Ане Дивац преминула у 88. години, у децембру прошле године, она му је посветила поруку захвалности.

„Моја мама је данас напустила овај свет. Захвална сам што сам је имала у свом животу тако дуго. Захвална сам на свему што је учинила за мене, моју сестру и нашу децу. Благословена сам што је Моханђи био са њом и што није била сама у својим последњим тренуцима у овом животу“, написала је Ана уз фотографије са својом мајком, али и Моханђијем.

Индијски гуру рођен је 23. фебруара 1965. године, и до 2000. све је наводно ишло глатко. Изградио је живот базиран на добром послу у корпорацији и стабилном породичном животу. Међутим, све је кренуло да се распада кад је изгубио ћерку Аму у страшној саобраћајној несрећи. Брак му је пукао, затим је изгубио сав новац, остао је без имовине, на крају и без посла, разболео се и остао напуштен од породице и пријатеља.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Divac (@ana_divac)

Његов повратак са дна кренуо је у другом правцу, путем учења, мудрости и духовности. Снажно „Шива искуство“ догодило му се 2007. и од тада, како се наводи, „он је почео да се креће између различитих нивоа свесности, примајући вођство од Узвишених Мајстора“.

У Србију га је довела љубав према супрузи Деви Мохан, која има наше порекло.

„Доста људи је привучено његовим учењима, па и неки познати. Моханђију су свакако сви једнаки и нико нема специјалан третман“, кажу из Удружења Моханђи Србија, које је формално регистровано 2016. године и у његовом раду учествује више од 40 активних волонтера.

Комуникацију са својим пратиоцима Моханђи је подигао на нови, савремен ниво – активан је на мрежама, чак постоји и Моханђи апликација преко које примају његове поруке и упутства, организују прославе његовог рођендана и кад је он на другом крају света, држе његове фотографије уз себе, потпуно је присутан у сваком њиховом дану, чак и уз физичку удаљеност…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Devi Mohan (@devimohanofficial)

Таква посвећеност фанова изазива скептичност околине, посебно оних који су Моханђија у старту доживели као „неког Индуса који је открио да се у Србији може продавати јога и медитација уз савете како да ти живот буде бољи“.

Медитације се могу пратити бесплатно на његовом јутјуб каналу, за сусрете које организују његови слебеници некад је цена донација, некад „препоручена донација“ у одређеном износу, док је, на пример, учешће у недавно одржаном тродневном „онлајн ритриту Откриј себе изнова“ с Моханђијем и Деви коштало 220 евра. Углавном је истакнуто да приход иде у хуманитарне сврхе, јер је Моханђи оснивач многобројних добротворних и непрофитних организација.

Тако, на пример, за крај 2020. године Моханђи Фондација у партнерству са АЦТ Фондацијом и Хуманитарном фондацијом „Буди хуман“, организовала је хуманитарни онлајн новогодишњи програм са Деви Мохан под називом „Чисто срце“. Учешће је коштало 2.021 динар или 20 евра, а сав новац био је усмерен у фондове за лечење оболеле деце из сваке државе нашег региона.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Divac (@ana_divac)

Прошле недеље је Моханђи био са Јеленом Ђоковић на Косову и Метохији, жели да помогне и српској деци у Великој Хочи.

„Хвала фондацијама Ана и Владе Дивац, Новак Ђоковић и Моханђи што су издвојили време и посетили нас и нашу школу. Очекујемо даљу сарадњу и хвала им на издвојеном времену“, рекао је директор основне школе Светозар Марковић у Великој Хочи, Марко Спасић.

На крају посете, 55 ђака ОШ Светозар Марковић у Великој Хочи добило је поклоне, као мали знак пажње ове три организације.

моханђи
Фото: Facebook printscreen

Бојан Винуловић, Нова С

Наслов и опрема: Хронограф

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.