ВИЛА РИМСКОГ ВЕЛЕПОСЕДНИКА на локалитету Анине – Терме од 500 квадрата и трагови српске деспотовине покрај ИБАРСКЕ МАГИСТРАЛЕ

0

Туристичка организација општине Лајковац, Општина Лајковац и Завод за заштиту споменика културе Ваљево представили су на археолошком налазишту Анине у Ћелијама конзервисану вилу римског велепоседника, најавили туристичку презентацију локалитета и говорили о актуелним истраживањима.

општина лајковац
Локалитет Анине/Фото: Бранко Петровић

Интензивнија археолошка ископавања и истраживања трају пет година, захваљујући првенствено финансирању Општине Лајковац, али се последње две године придружују и ресорна министарства. О резултатима овогодишњег рада говорио је шеф пројекта, археолог Завода за заштиту споменика културе Ваљево Радивоје Арсић.

– Конзервација и презентација стамбеног дела римске виле урађена је ове године захваљујући средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Настављено је и истраживање термалног купатила средствима Општине Лајковац и Министарства културе. Стално откривамо нове просторије тако да још нисмо отворили цело купатило, прилично је велико за једно сеоско имање. Успорава нас и велики број ситних налаза, као што је велика колекција римског новца, тако да ће купатило бити потпуно истражено крајем ове или почетком следеће године. Очекујемо да ћемо за две-три године имати функционално увезан комплекс који ће моћи туристички да се обиђе, уз све потребне информације и услуге.

општина лајковац
Локалитет Анине/Фото: Бранко Петровић

Термално купатило има преко 500 квадратних метара, потиче из трећег и четвртог века нове ере, тако да је у склопу конзервиране виле из тог периода. Вероватно је служило за потребе становника шире области. Искусни археолог Жељко Јеж говорио је о занимљивим налазима у термалном купатилу.

– Новац је пронађен у додатној просторији, у наставку термалног купатила, преко 1300 новчића. Из периода су од средине трећег до средине четвртог века, заступљене су све монете и сви римски владари. Пронашли смо и камену скулптуру лава која није цела, али је лепо очувана, пандан оној коју смо открили 2005. године. Можда је то део спољне декорације грађевине што увећава њену вредност. Настављено је ширење према истоку, откривена је касније дозидана просторија на којој се појављују и трагови 15. века, што је још једна потврда занављања живота на овом простору у време српске деспотовине.

Директор Туристичке организације општине Лајковац Милутин Ранковић рекао је да је за туристичку презентацију спремна конзервисана вила рустика римског велепоседника, поред које су постављени сталци за инфо табле, на којима ће се наћи објашњења о локалитету и намени објеката.

– Сматрам да су створени услови да се део налазишта презентује јавности. Лајковац је раскрсница путева, локалитет је у близини Ибарске магистрале тако да очекујемо честе посете екскурзија и викенд туризам, уз стручну помоћ људи из Завода за заштиту споменика културе. Имали смо овде организоване групе и док су обављана ископавања. Отвара се полако и могућност комерцијализације места, поготово завршетком рестаурације и конзервације римског купатила, евентуално изградњом простора у којем би били изложени предмети који су овде откривени – каже Ранковић.

општина лајковац
Локалитет Анине/Фото: Бранко Петровић

Археолошки локалитет Анине налази се у селу Ћелије, километар од ушћа реке Љиг у Колубару, у непосредној близини Ибарске магистрале. Откривени налази представљају најбоље очуване остатке руралне архитектуре римског периода на територији западне Србије и једну од највећих вила рустика на том простору.

На основу досадашњих археолошких истраживања, закључено је да је у питању изузетно велико пољопривредно добро из четвртог века нове ере, комплекс који обухвата преко 30 хектара са стамбеним и економским делом, делом за складиштење намирница и гробљем (некрополом) са капелом. Велики број налаза, попут римских новчића, сведочи о интензивном економском животу овог места у распону од 300. до 380 године, као и у време деспотовине Ђурђа Бранковића током 15. века.

Колубарске.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.