Откривамо: Ево кога ваша деца МОРАЈУ да позову на рођендан

0

Шта тачно прописује правилник о сузбијању дискриминације у школама кад је реч о дечјим рођенданима? Задире ли држава у приватност ученика или само штити децу од дискриминаторног понашања?

правилник о сузбијању дискриминације
Фото: Илустрација

Суштина овог проблема је у начину поделе позивница на дечји рођендан током часа ком присуствују сви ђаци и учитељица, кажу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја за портал Б92.

„Не можете поделити позивнице прескачући једно-двоје-троје деце због њихових личних својстава. У Правилнику нигде не пише да неко мора сву децу да позове на рођендан. Родитељи могу да позову кога год желе. Пошто се ради о деци млађег узраста која не разумеју зашто их неко издваја из целине, код њих изузимање може да изазове доживљај одбачености и неприхватања, могу да буду повређена и тужна. Тешко им је објаснити зашто се разликују и зашто их неко не жели“, наводи се у писаном одговору Министарства, које је креатор Правилника.

Они додају да је Правилник важан јер уређује поступање установе у случају када се сумња да се догодило или заиста и догоди дискриминаторно понашање односно када се некоме вређа углед, част или достојанство.

„Нико не спречава родитеље да позову кога год желе и позивнице поделе на други начин: на одмору, пре или после часова. То је одлука родитеља и васпитни модел породице“, појаснили су из Министарства.

Психотерапеут доктор Зоран Миливојевић каже да деца у одељењу развијају емоционалне односе, симпатије и емпатије и пита се зашто слављеник да позове на рођендан на пример појединца који га на неки начин малтретира.

„Овим свакако држава улази у приватност грађана, а држава треба да уређује оно што је јавно, али не и оно што је приватно“, рекао је Миливојевић за Б92.

Чињеницу да родитељи издвајају све више новца за прославе дечјих рођендана и играонице се утркују у пружању нових садржаја и повољностима плаћања, Миливојевић појашњава као традиоционалну карактеристику „да волимо да се покажемо“.

„Ми смо народ који се тако показује. Било да су рођендани, испраћаји у војску раније и сличне прославе. Плашим се, кад је реч о Правилнику, да може да буде контрапродуктиван и у самом односу међу децом“, додао је он.

Правилник о поступању установе у случају сумње или утврђеног дискриминаторног понашања и вређања угледа, части или достојанства личности у примени је од 1. септембра ове године, а у њему се између осталог као типична ситуација дискриминаторног понашања наводи „игнорисање и избегавање контаката са учесником образовања због његовог личног својства“.

Цело одељење на рођендане? Повереница: Може таква одредба

правилник за сузбијање дискриминације
Бранкица Јанковић

Деца у Србији би на своје рођендане требало да позову све другаре из одељења или ниједног, предвиђа нови правилник о сузбијању дискриминације. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да таква одредба може да постоји, а да ће пракса показати уколико дође до проблема.

„Правилник можете да промените много брже него закон уколико увидимо проблем. Није суштина да имамо документ који се не примењује. Тема родне равноправности треба да се провлачи кроз све наставне предмете у школи“, рекла је Јанковић за ТВ Прва.

Правилник је у примени од 1. септембра, а према речима Бранкице Јанковић није тешко позвати све другове на рођендан, али је питање да ли је могуће организовати да имате такву кохезију да се сви у одељењу друже.

Она је појаснила да кабинет који предводи није учествовао у изради правилника, али да контролише како се прописи спроводе.

„То што нисмо учествовали није значајно. Дали смо препоруку да га треба што пре донети, јер треба да олакша наставнику како да поступа у случају сумње да постоји дискриминација“, рекла је Јанковић и додала да се родитељи највише жале на остваривање права на образовање ученика са инвалидитетом.

правилник за сузбијање дискриминације
Фото: Илустрација

„Честе су дискриминације јер неко нема новца за неке патике или гардеробу и то је недопустиво“, додала је Јанковић.

Лидија Јанковић, Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.