РПЦ: Преображај Агиа Софије у џамију је Божја казна за дејства цариградског патријарха

Преображај Агиа Софије у Истанбулу у џамију треба посматрати као „казну Божју“ за неканонска и расколничка дејства цариградског патријарха Вартоломеја у Украјини, сматра руски свештеник, протојереј Ростислав Јарема.

преображај агиа софије
Фото: Pixabay

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је изјавио да би Храм Свете Софије у Истанбулу уместо музеја могао да постане џамија. Храм је уписан у Листу светског наслеђа Унеска.

„Више пута сам био у Турској и верујте, тамо ионако има превише џамија. Исламизација највеће хришћанске светиње је или чисто политички смишљен потез, или жеља да се свету демонстрира подршка муслиманима у светлу ужасних напада на џамије на Новом Зеланду. Мислим да је то просто жалосно. То је и историја Византије — извора православне вере у Русији. Агиа Софија и сада за сваког хришћанина остаје светиња, симболични споменик величине источног православља“, рекао је отац Ростислав.

У духовном смислу свештеник повезује све оно што се догађа с недавним деструктивним дејствима патријарха Вартоломеја у Украјини — „несхватљивим безакоњем на духовном плану“.

„Могуће је да је то Божја казна за недопустиви грех који је Вартоломеј починио ушавши у канонску територију Руске православне цркве, анектиравши наше епархије, незаконито укинувиши уредбу свог претходника од пре готово 300 година о предавању Кијевске митрополије на управу Московској патријаршији. Шокира и то што је неблагодатне расколнике признао као законите митрополите и епископе, мада последњи и немају канонско рукоположење, чак им је и томос дао… Вероватно сада видимо оправдану, својеврсну казну Божју, када Господ допушта да се Света Софија претвори у џамију“, рекао је Јарема.

Према његовим речима, то је дело цариградског патријарха коме, према црквеним канонима, треба судити и макар пензионисати уз забрану богослужења, а на његово место треба изабрати новог патријарха, „ученог и благочастивог“.

Идеју о претварању Храма Свете Софије у џамију хришћани не могу да прихвате. Док у музеј, према речима Јареме, свако може у било које време да уђе и да се помоли у древној светињи, џамија је за хришћанина већ недолично молитвено место, јер се тамо изводе муслимански обреди.

Ердоган је раније донео одлуку да се током месеца муслиманског поста Рамазана у Агиа Софији свакодневно чита Куран.

Храм Свете Софије у Цариграду више од хиљаду година био је највећи храм у хришћанском свету. После освајања Цариграда и пада Византије храм је преображен у џамију, али је од 1934. године то здање на основу декрета оснивача савремене турске државе Мустафе Кемала Ататурка постало музеј. Од 1985. године храм је на списку светског наслеђа Унеска.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.