„ИМАТЕ ЗЛОНАМЕРНЕ И ПЕРВЕРЗНЕ МИСЛИ“: Кикинђани увређени коментарима на нову скулптуру, а ево шта КАЖЕ ЊЕН АУТОР

1

Чињеница да је Кикинда највеће зимовалиште сова утина донела је том граду титулу светске престонице сова. Сваког новембра друштвене мреже и медије преплаве фотографије тих симпатичних птица, а ове године већу пажњу јавности заокупиле су фотографије скулптуре сове на улазу у град које многима, судећи по коментарима, подсећа на мушки полни орган.

кикинда
Фото: Приватна архива

Кикинђани кажу да такви коментари нису могли потећи из “њиховог дворишта“ него да су њихови аутори “злонамерни и завидни људи“.

– Вероватно је неког тинејџера кога опасно дрма пубертет поједностављена скулптура сове подсетила на пенис па је својим коментаром покренуо лавину на друштвеним мрежама. У почетку ми је то било симпатично, али су сада већ многи прешли границу и све се из безазлене шале претворило у чак и политичке теме што нема везе са мозгом – прича за Блиц Кикинђанин Борислав Д.

Ипак признаје да се слатко насмејао када је читава ујдурма око скулптуре почела да се провлачи у јавности и да ће сада сваки пут када прође поред те скултуре у њој видети пенис.

кикинда
Нема ко на друштвеним мрежама јуче и данас није поделио ову фотографију скулптуре из Кикинде/Фото: Facebook

– Ето, признајем. Сада ми је смешно. Искрен да будем, такве асоцијације ми нису пале на памет док их нисам видео по коментарима на друштвеним мрежама. И, стварно, човек када се мало загледа из одређених углова можда мало и подсећа на пенис. Зар не? – питао нас је Борислав, али смо га оставили без одговора.

„Злонамерни сте и перверзни“

Његова старија суграђанка каже да такве асоцијације на једну лепу скулптуру имају само “злонамерни и перверзни људи који завиде Кикинђанима због богате културне сцене“.

– Кикинда је практично и град скулптура. Више од три деценије код нас се одржава Интернационални симпозијум скулптура у теракоти Terra који посећују многобројни уметници из целог света и њихове скулптуре можемо видети по улицама. У некадашњој фабрици црепа “Тоза Марковић“ имамо највишу пећ за печење скулптура у Европи и ова скулптура која сада краси улаз у наш град је највећа сова коју сам видела у животу. Ако неко жели у њој нешто друго да види – слободно нека гледа у то – огорчено нам прича наша саговорница.

А шта каже аутор

И самом аутору “спорне“ скулптуре, вајару Јовану Блату смешна је читава заврзлама која је испала око обичне сове.

– Мислим да је непотребно коментарисати импресије људи. Сви имамо право на своје мишљење и право на то да оцењујемо рад уметника, а ја овде конкретно не видим ништа спорно. Некоме се свиђа, некоме не. Иста је ствар и са било којим другим стварима или уметничким делима. Некима се свиђају, некима не. Све је ствар укуса, а о њима се не расправља – каже Блат за Блиц.

кикинда
Скулптура сове у Кикинди. Свако види што му драго/Фото: Град Кикинда / Facebook

Додаје да је скулптуру високу 2,4 метра, за коју је утрошио скоро пола тоне глине, израдио још прошле године за само две недеље са намером да је поклони граду.

– Волим да вајам животиње, поготово птице, а сове су ми једна од омиљених тема. Прву сам извајао 2008. године а до сада сам их урадио стотинак. Јако волим птице као симбол слободе, а сове као симбол мог града. Ова скулптура је једна најобичнија сова сведена на основне елементе и заиста не видим у томе ништа спорно – закључује уметник.

Исто мисле и градске власти

Истог става су и градске власти које су се одмах после постављања скулптуре прошле недеље њоме поносно похвалили на свом званичном фејсбук профилу.

Те фотографије скулптуре сове код неких су наишле на одушевљење и одобравање. Неки су скулптуру у коментарима кудили речима: “Склањајте ово цела Србија нам се смеје“, а неки су је бранили поруком: “Скулптура је лепа. Само оном ко неће да види, не личи на сову“.

Златко Чонкаш, Блиц

1 коментар

  1. Neko delo mora da pretrpi kritiku naroda, kada se ne angažuju stručnjaci iz oblasti umetnosti, dorasli da neke stvari procene.
    Srpski narod je britkog uma, sklon ponekad I neumesnim komentarima I asocijacijama, koje se sreću u Crvenom Banu Vuka Karadžića.
    Čitam da je umetnik primio kritiku I da će skulpturu ,,prepraviti“, što je jako pohvalno. 🙂

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.