Ни Карабурма, ни пушачка зона, него брдо и сиротињска четврт

Карабурма данас личи на неку „црну бурму“, карабурму, са оним кара „црн“ као у Карађорђе „црни Ђорђе“ или Карапанџа „црна панџа, тј. канџа“. Дакле, турски кара „црн“ и (такође турски) бурма „венчани прстен“ и имамо тако неку „црну бурму“ те народну причу о томе да су на Карабурми Турци и Аустријанци погубљивали људе па се овај крај назвао „црна бурма“ јер су се ту многи, као, венчали са смрћу црном бурмом!

карабурма
Панорама Карабурме
Фото: Википедија

Међутим, Карабурма се у XIX веку звала Кајабурма и Кајабурна, те је очито да је наш народ ову њему неразумљиву реч „пресрбио“ на њему разумљиво карабурма „црна бурма“. Пропаде нам, ето, „црна бурма“, а звучала је кул…

Шта значи Кајабурна? – То је турска (а чија би па била?) реч Kayaburuni, што значи „стрм(енит)о високо брдо (копнени рт)“, где је „високо брдо (копнени рт)“ турски burun, a „стрм(енит), односно стрмен“ је турски kaya. И није чудо јер ко на Старој Карабурми живи или је живео, зна да је то једно веома стрмо, високо брдо па док се успнеш до Партизанског пута (Драгослава Срејовића) – душа у носу.

А Палилула, има ли она везе са тим да се на њој, као, могла палити лула јер како је Палилула почињала, престајао је турски и Милошев Београд, у коме је било барута, па се није смело пушити? – Наравно да нема!

Палилула потиче од нашег назива палилула који значи „забачен крај града, предграђе, периферија“, а вероватно је изворно значио *„(забачен, сиротињски) крај у комe се (по кућерцима) пуше (не оџаци, него) луле, тј. чункови (пробијени кроз зид)“. Исто важи и за нишку Палилулу! И није чудо јер је данашња Стара Палилула некад било село, тј. малено насеље Палилула на 15 минута хода од турског Београда, у које и около којег је књаз Милош касније доселио све Србе с оближње Савамале, како би на том испражњеном простору саградио државне институције.

Жарко Б. Вељковић

Језикофил.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.