(ВИДЕО) Угљанинове присталице у Новом Пазару славиле уз повике „Санџачка република“ и вређање Вучића – Траже „позивни број за Санџак“

0

Носилац листе „Самоопредељење“ Сулејман Угљанин је победу на изборима за националне савете Бошњака прославио у Новом Пазару као политичку победу, судећи по узвицима његових присталица „Санџачка република“.

сулејман угљанин
Сулејман Угљанин на биралишту/Фото: Ирфан Личина

Проглашавајући победу Угљанин је поручио “Београду да му је пропао посао преузимања Већа и да је оно остало бошњачко”.

Угљанин је синоћ пред окупљенима изјавио и да Бошњаци још нису решили свој статус, да је срећан и поносан што су избори протекли без инцидената, у позитивној атмосфери, а да је Александар Вучић поражен у Новом Пазару.

Присталице Бошњачког националног већа су његово обраћање прекидале више пута, узвикујући „Санџачка република’, „Живела санџачка застава“, „Суљо ми те волимо“, „Вучићу педеру“…

Угљанин: Најзначајнији избори за Бошњаке од распада СФРЈ

Угљанин је после избора рекао и да је БНВ „бошњачко јавно добро“ чији је циљ да унапреди уставом и законима загарантована права.

Каже и да су то најзначајнији избори за Бошњаке од распада биве СФРЈ зато што Бошњаци у Србији, како тврди, „имају много нерешених питања и велики број проблема“.

– Бошњаци немају статус конститутивног народа у Србији, а није решен ни статус Санџака који је окупирана земља од 1912. године. Србија и Црна Гора немају тапију над Санџаком, а ако желе да га укњиже као своју територију мораће да у Уставу укњиже Бошњаке као народ. Ми смо на томе добили изборе и то ћемо заступати – навео је Угљанин.

Угљанин такође тврди и да Веће има законска овлашћења да са представницима међународне заједнице решава „нагомилане проблеме“.

Национална већа иначе брину о поштовању културних, образовних и других права и интереса националних мањина.

сулејман угљанин
Моамер Зукорлић, носилац листе Матица Бошњака/Фото: Ирфан Личина

У Србији су јуче одржани избори за чланове националних Савета националних мањина на којима је 18 мањинских заједница своје чланове националних савета бирало на непосредним изборима, док су четири мањинске заједнице, и то хрватска, црногорска, руска и македонска, своје представнике бирале путем електорске скупштине.

Из РИК је саопштено да је гласање протекло без уочених неправилности и да је рок за утврђивање и објављивање извештаја са укупним резултатима избора 96 часова од затварања биралита, односно, 8. новембар у 20 часова.

Избори за Бошњачко национално веће у Санџаку потврдили су доминацију Сулејмана Угљанина и његове политике залагања за независни Санџак.

Председник Странке демократске акције Санџака остаће на челу Бошњачког националног већа Србије, пошто је његова листа, према прелиминарним резултатима објављеним у недељу увече освојила највећи број гласова – 46 одсто изашлих на ове изборе. Угљанинову победу потврдили су и изборни штабови ривалиских листа.

Према незваничним резултатима, у новом Бошњачком националном већу, које ће чинити 35 већника, Угљанин ће имати 15 представника.

Матица Бошњака, предвођена бившим муфтијом Муаремом Зукорлићем, освојила је 13 места, док ће листа Вакат, чији је носилац Саит Качапор, добити осам мандата.

Угљанин каже да заговара политику помирења међу Бошњацима у Санџаку, али и захтева од Србије да призна резултате референдума одржаног у октобру 1991. године на којем су Бошњаци тада гласали за аутономију Санџака, као и расветљавање свих злочина које су српске власти починиле на овим просторима у периоду деведестих година.

сулејман угљанин
Прослава победе листе Самоопредељење/Фото: Ирфан Личина

Угљанинов успех показатељ је слабљења утицаја Владе Србије на простору Санџака.

У победничком говору, Угљанин је председнику Србије Александру Вучићу поручио да се више не меша у изборни процес у Санџаку. Присталицама које су се у Новом Пазару окупиле да прославе победу, рекао је да је Вучић „на овим изборима поражен“, алудирајући на отворену подршку коју су власти у Србији и медији блиски властима пружали Зукорлићевој листи.

У једном од предизборних говора, Угљанин је, између осталог, тражио је да Санџак добије сопствени позивни број +383.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.