Драгиша Т. Милошевић: У ЈЕКУ БРЕГЗИТА – Чињенице о Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске (УК)

Велика Британија (Уједињено Краљевство) је суверена држава која се налази на северозападу Европе. Обухвата острво Велику Британију и део Ирског острва, као и многа друга мања острва. Окружена је Атлантским океаном, Северним морем, Ирским морем и Британским каналом или Ламаншом.

велика британија
Фото: history.howstuffworks.com

Облик власти у Уједињеном Краљевству је уставна монархија са парламентарним системом.

Главни град Енглеске и Велике Британије, тј. Уједињеног Краљевства је Лондон. Познати градови су: Ливерпул, Манчестер, Бирмингем, Њукасл, Глазгов, Кардиф и Белфаст.

Површина Уједињеног краљевства, која обухвата Енглеску, Шкотску, Велс, Северну Ирску и околна мања острва износи 245.000 квкм.

Занимљиво је да је Велика Британија удаљена од Француске, тј. континенталног дела Европе свега 35 км. Британска острва су од остатка европског континента одвојена Британским каналом, познатијим као Ламанш. Обала Велике Британије је дуга 18.000 км, док Северна Ирска има границу дужине од 360 км са Републиком Ирском.

Британска острва су повезана са европским копном Еуротунелом дугим 50 км.

велика британија
Тунел Ламанш

Енглеска је најразвијенија у оквиру Уједињеног Краљевства и обухвата територију површине од 130.400 квкм, што чини више од половине територије Велике Британије.

Шкотска има територију површине од 78.800 квкм, што представља нешто мање од једне трећине британске територије. Обухвата више од 800 острва од којих су најзначајнија Хебриди, Орканска и Шетландска острва, која имају једну врсту аутономије.

Велс са око 20.800 квкм обухвата десети део површине Британије.

Северна Ирска има површину од око 14.000 квкм.

Уједињено Краљевство се налази на прометном делу Северног мора што утиче на бољи географски положај. Некада је положај Британије био периферан у односу на европски континент. Живот се углавном одвијао на просторима Средоземља, тј. Медитерана.

Међутим, у доба великих географских открића и прве индустријске револуције Велика Британија постаје стратешки најважнија територија, што је нарочито дошло до изражаја у време открића и колонизације Северне Америке.

Најразвијенији део британске територије излази на канал Ламанш, који повољно делује на друштвени и привредни развој. Такав положај је начинио од Велике Британије поморску и светску силу, која се и у данашње време налази у светском врху.

велика британија
Краљица Елизабета II

Најдужа река Велике Британије је Северна река, која протиче кроз Енглеску и Велс. Остале веће реке су: Темза, Хамбер и Мерзи.

По структури рељефа Британско и Ирско острво су врло стара, јер потичу из доба палеозоика и мезозоика. Стене су богате рудама, што је посебно утицало на прву индустријску револуцију.

Бен Невис је највиши врх са 345 метара надморске висине, који се налази у северном делу Шкотске.

У погледу привредног развоја Велика Британија је до XVIII века била аграрно-рурална и недовољно развијена земља, подељена на грофовске феудалне поседе.

Појавом прве индустријске револуције у XVIII веку Велика Британија почиње нагло да се развија и јача са првом парном машином. Ничу градови поред пруга, у близини рудника гвожђа и других руда. У том периоду настају и прва радничка насеља, која касније прерастају у градове. То представља почетак индустријске урбанизације, која се огледа у ницању нових градова и проширивању постојећих.

У XIX веку изум електричне енергије и друга индустријска револуција још више јачају ту земљу, размештајући индустријске погоне широм британске територије.

Велика Британија је колевка индустријске револуције због традиционалног мануфактурног рада, богатих налазишта сировина, поморства које се ширило захваљујући бројним колонијама. Захваљујући колонијализму и индустријском извозу та, релативно мала земља у светским размерама, постаје велесила, нарочито у XIX веку и почетком XX века.

велика британија
Индустријска револуција у Енглеској/Фото: Wikipedia

Међутим, ратови у XX веку, економске кризе, велике побуне у зависним територијама и распад колонијалног царства, као и успон САД, Немачке и Јапана, али и Русије и Кине, довели су до пада Велике Британије са светског трона. Ипак, привреда Велике Британије је остала међу седам најразвијенијих у свету.

У погледу становништва у Великој Британији живи 64 милиона житеља, а неке статистике показују да тај број достиже чак 70 милиона.

Енглеска има највећи број становника и највећу густину насељености са око 255 становника на квадратном километру, која је у Енглеској пет пута већа него у у Шкотској. Већину становништва од 80% чине Енглези, Шкоти 10%, Ирци око 4%, Велшани око 2%, а дођоши и странци око 5%.

Први становници острва били су Келти, које касније потискују Римљани. После ослобођења од власти Римске империје на острво се досељавају племена Англи, Саси и Јути. Ирско становништво је углавном келтског порекла.

велика британија
Келти у Сверној Ирској

Данашње становништво Велике Британије представља мешавину староседелаца, дођоша и досељеника.

Током и после Првог и Другог светског рата из Велике Британије се иселио велики број становника, што је допринело и ширењу енглеског језика, тако да се њиме данас служе стотине милиона људи широм света. Енглески је службени језик у САД, Канади, Индији, Аустралији, Јужној Африци, итд.

Због лоше економске ситуације Ирци су се досељавали у Велику Британију, САД и Аустралију. У Велику Британију су се досељавали становници из многих земаља Комонвелта (Британске заједнице народа), бивших британских колонија, као и становници Пољске, Румуније, Кине, итд.

велика британија
Лондон

Најзначајнији писци британске књижевности на енглеском језику су Шекспир и Бајрон. Поред њих познати су: К. Марлоу, Б. Џонсон, М. Фрејн, Т. Малори, Т. Мор, Џ. Милтон, Ч. Дикенс, Т.С. Елиот, В. Блејк, Х.Џ. Велс, Џ. Орвел, А. Кристи, И. Флеминг, А. Мур, итд. Њихова дела су бисери енглеске и британске књижевности.

Најпознатији шкотски писци су: А. К. Дојл, творац Шерлока Холмса, В. Скот, Р. Бернс…

Незаобилазна је легенда о краљу Артуру и витезовима округлог стола, коју је даље развио Џефри од Монмаунта.

Познати су и многи писци из других држава који су живели и стварали у Великој Британији као што су: О. Вајлд, Б. Стокер, Џ. Б. Шо…

Британци су највећи потрошачи чаја по глави становника на свету.

Полиција у Великој Британији има овлашћење да носи оружје само у ванредним ситуацијама.

социјални рад
Драгиша Т. Милошевић

Енглеска се често узима као персонификација Велике Британије.

Краљица Елизабета II се налази на престолу Велике Британије већ шест деценија и представља значајан фактор очувања јединства Уједињеног Краљевства.

Током своје историје Велика Британија је извршила 90% инвазија у свету!

Сматра се да око 100.000 становника Велике Британије пореклом из Србије и осталих бивших југословенских земаља живи у тој земљи.