НЕКА РЕКЕ ОСТАНУ СЛОБОДНЕ! Грађани Рашке захтевају МОРАТОРИЈУМ на изградњу нових мини хидроелектана и гашење постојећих!

Грађани Општине Рашка, забринути за сопствену и будућност своје деце, дигли су свој глас против отимања река ради масовне изградње деривационих мини хидроелектрана у њиховом окружењу.

грађани општине рашка
Фото: Александар Драшковић

Због очигледног и трајног руинирања животне средине (којег није поштеђен ни Национални парк Копаоник) грађани Општине Рашка, забринути за сопствену и будућност своје деце, дигли су свој глас против отимања река ради масовне изградње деривационих мини хидроелектрана у њиховом окружењу.

грашани општине рашка
Фото: Александар Драшковић

Већ је познато да изградња деривационих мини хидроелектрана обавезно подразумева преграђивање речног тока и потпуно преусмеравање воде из речног корита у одводне цеви. На овај начин се вода, која је по важећим прописима природно богатство, трајно измешта из речног тока у цеви и ставља у службу појединаца – власника мини хидроелектрана (који постају њени једини и апсолутни корисници), остајући тако потпуно недоступна биљкама, животињама и становништву низводно од водозахвата.

грађани општине рашка
Фото: Александар Драшковић

Како би се њихов глас чуо, грађани су самоиницијативно покренули потписивање Петиције којом се захтева организовање ванредне отворене јавне седнице Скупштине општине Рашка, са једном тачком дневног реда: доношење обавезујуће одлуке – мораторијума на даљу изградњу деривационих мини хидроелектрана и преиспитивање опстанка постојећих мхе на подручју наше општине.

грађани општине рашка
Фото: Александар Драшковић

Циљ ове петиције јесте да се на јавној седници Скупштине изабрани представници народа – одборници упознају са мишљењем својих грађана и ставовима релевантних стручњака о огромним штетним последицама које изградња деривационих мини хидроелектрана има по људе и животну средину. Порука ове грађанске иницијативе је: Нека реке остану слободне и нашој деци, као што су их и нама наши преци оставили!

грађани општине рашка
Фото: Александар Драшковић

Предаја Петиције грађана органима Општине Рашка биће извршена дана 09. новембра 2018. године у просторијама Општине Рашка (Писарница), у 11.55 сати.

грађани општине рашка
Фото: Александар Драшковић

Контакт особе: Александар Драшковић и Јелена Дрманац.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.