Исповест картографа који је налетео на рупу са БЛАГОМ из бронзаног доба: „Прво сам видео бљесак“

Истражујући шуму за свој клуб за оријентационо трчање, картограф Томас Карлсон, открио је рупу са благом из бронзаног доба.

томас карлсон
Један од најспектакуларнијих откривених предмета из бронзаног доба, пронађених у Шведској / Фото: АФП

Према писању Готеборгс-Постена, налазиште у шуми у близини града Алингсоса, око 48 километара североисточно од Гетебурга, садржи предмете попут огрлица, наруквица и игaла за одећу, преноси Јутарњи лист.

Карлсон је рекао да је прво приметио метални бљесак док је гледао на карту на којој је радио.

– Прво сам мислио да би то могла бити светиљка, али када сам погледао изблиза, видeо сам да је то стари накит – сведочи он.

Испрва је мислио да се ради о копији, но убрзо је схватио да се ради о старим и добро очуваним предметима па је одлучио да се јави локалном археологу.

Место у шуми на коме је локални картограф -аматер открио бронзано благо / Фото: Johanna Lega, VGRegion

Шведски археолози који су прегледали налазиште сматрају да је изузетно ретко пронаћи такву оставштину у шуми. Древна племена обично су остављала дарове у рекама и мочварама, а овога пута налазиште се налази у шумском тлу поред стена. Благо укључује врсту штапа који се користио за подстицање коња, а који је претходно пронађен у Данској, али не и у Шведској. Археолози сматрају да су предмети намерно остављени као део обреда приноса божанствима или за загробни живот.

– Већина предмета може да се повеже са женом или женама високог статуса – рекао је Јохан Линг, археолог са Универзитета у Гетебургу.

Предмети датирају из бронзаног доба, 750. или 500 година пре Христа. Шведски закон приписује да онај ко пронађе такве старине буде награђен од Одбора за кутлурно наслеђе. Карлсон је изјавио да би награда била „леп добитак“, али то му није важно.

– Забавно је бити део истраживања историје. А о бронзаном добу знамо тако мало – изјавио је.

Film: Bronsåldersfynd i Västra Götaland from VGR Kulturutveckling on Vimeo.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.