ОШТАР УДАР ДРЖАВЕ: ЖЕСТОКЕ КАЗНЕ ПОВРАТНИЦИМА – „Трећи ударац“ увећава робију

Свако ко више пута подигне руку на другога, биће драстично санкционисан, после измена закона. Две трећине осуђених су повратници.

повратници
Фото: Илустрација

Полиција је против више од 10.000 људи прошле године поднела кривичне пријаве због најразличитијих облика насиља, а осуђено их је око 4.500. Већина је добила условне казне, трећина је завршила иза решетака, а тек понеки у кућном затвору или са васпитном мером. Две трећине осуђених су повратници. Управо зато је министар полиције и потпредседник Владе Небојша Стефановић покренуо иницијативу за пооштравања казни за кривична дела са елементима насиља и увођење института „три ударца“.

Први човек МУП упутиће предлог за измену више закона, а највећа новина је увођење поменутог института, који се превасходно односи на повратнике. Њега, како каже Стефановић, познају многе европске државе и већ су га имплементирале у национална кривична законодавства.

То конкретно значи да ће свако ко понови неко кривично дело са елементима насиља бити оштрије кажњаван, а уколико то учини три пута, казна мора бити драконска, саопштио је МУП Србије.

Скоро 20.000 пријава: Полиција је само у последње две године поднела око 15.000 кривичних пријава против породичних насилника, и више од 3.000 пријава за наношење тешких и лаких телесних повреда, учествовање у тучи и угрожавање опасним оружјем при тучи и свађи… Половина гоњених је и осуђена.

– Ускоро ћу упутити иницијативу за измену кривично-правног оквира у Србији како би се пооштриле казне за кривична дела насиља. Основни циљ је да се сви насилници, без обзира о ком виду насиља је реч, још оштрије кажњавају, како би утицали на колективну свест грађана Србије и на њихов осећај безбедности.

Стефановић је приметио да насиље представља растућу друштвену опасност и констатовао да је, после детаљне анализе правног оквира, закључио да је ово најефикаснији начин да се сузбије.

– Министарство правде ће размотрити сваку пристиглу иницијативу како би се нашло оптимално решење у циљу боље кривично-правне заштите грађана – кажу у овом министарству, и додају да је казнена политика већ пооштрена када је у питању насиље у породици.

повратници
Фото: Новости

Од јуна прошле године, од када је заживео закон, полицијски службеници могу да одреде хитну меру удаљења из стана или забрану прилажења жртви на 48 сати, уколико процена ризика укаже на опасност да насилник понови дело. Суд онда ту меру може да продужи на месец дана, као и да казни насилника због кршења забране. Ове законске измене резултирале су са 419 поднетих тужби од јуна прошле до октобра ове године. У истом периоду стручни тимови разматрали су чак 64.251 случај насиља у породици, а суд је изрекао 23.915 продужених хитних мера.

Пооштрене санкције очекују се ускоро и за хулиганизам на стадионима, с обзиром на то да је измењен и Закон о спречавању насиља на спортским приредбама. Адвокати, међутим, сматрају да са новинама треба ићи опрезно.

– Ранија осуђиваност и до сада је била отежавајућа околност и одражавала се на висину казне – каже Југослав Тинтор, председник Адвокатске коморе Београда. – Али, законодавац мора да остави суду могућност да поступа индивидуално, у односу на сваки конкретан случај. У супротном доћи ћемо у апсурдну ситуацију као када је у питању продаја дроге.

Како објашњава Тинтор, пре девет година закон је измењен тако да се ономе ко продаје дрогу, без обзира на количину, казна не сме спуштати испод законског минимума од три године. Тако се дешава да неко ко први пут у животу прода два џоинта добије три године, а дилер за продају килограма кокаина четири!

В. Црњански Спасојевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.