„САД ИМАМО И МЕД ДА НАМАЖЕМО НА ХЛЕБ“ Породици из Мрамора код Ниша помажу и „Соколови“ Војске Србије

Ива (11), Исидора (9), Страхиња (6), Анђелина (3) и десетомесечни Воин Вукић из Мрамора код Ниша у наредна три месеца неће морати да стрепе за храну.

вукићи
Фото: Приватна архива

Припадници противтерористичког батаљона „Соколови“ Специјалне бригаде Војске Србије из Панчева, који су о овој породици сазнали захваљујући акцији „Блиц фондације“, прикупили су помоћ и донели је у Мрамор.

Пошто су прочитали потресну репортажу о тешким условима у којима одраста петоро малишана из ове сиромашне породице, припадници ове елитне војне јединице сакупили су новац и обезбедили им храну и друге потрепштине за најмање три месеца. И то није крај, кад год им затреба помоћ, „Соколови“ су обећали да ће увек бити ту за њих.

– Били смо на терену када смо видели причу о малим Вукићима. Одмах смо се организовали. Купили смо им храну, воће, млеко, најпотребније ствари за домаћинство, козметику за децу и средства за одржавање хигијене. Они могу да рачунају на нас кад год им затреба помоћ. Док је „Соколова“ нећемо дозволити да ова дечица буду гладна – каже један од старешина ове елитне војне јединице.

У дом Вукића стигло је десетак гајбица са јабукама, банане, око 300 конзерви, пакети дуготрајног млека, сокова, кекса, шећера, уља, као и средства за хигијену и пелене за најмлађег Воина…

вукићи
Малишани изненађени толиком количином хране/Фото: Приватна архива

Дечјој срећи није било краја. Малишани нису могли да се одвоје од војника у маскирним униформама, а заједничке фотографије са „Соколовима“ сведоче о тренуцима радости.

– Не знам како да захвалим овим добрим људима. Хвала им, хвала „Блиц фондацији“ на свему што чини за нас – каже Иван Вукић.

Малишани су одмах кренули да се госте. Печеница им се највише допада јер њу најређе једу, али ни кесице с медом не испуштају из руку. Страхиња држи у руци једну кесицу и задовољно каже:

– Сад имамо и мед да намажемо на хлеб. А ја највише волим кад уз то добијем и топло млеко.

Како је Блиц писао, прошле зиме Вукићи су данима били само на сувом хлебу, јер преживљавају од социјалне помоћи и дечјег додатка који не премашују 30.000 динара. Иван ради у надници, али је посебан проблем преко зиме јер нема додатних послова па једва крпе крај с крајем.

„Блиц фондација“ и анонимни донатор спасли кућу, остао још дуг за струју

Како је Блиц, писао због невраћеног дуга банци, кућа Вукића у Мрамору умало није завршила на лицитацији. Захваљујући „Блиц фондацији“ и анонимном донатору уплаћен је комплетан дуг и судски трошкови од 248.861 динар, после чега је обустављено извршење. Ивана очекује још једна велика и неизвесна битка јер за струју закључно са 4. априлом ове године дугује 323.084 динара. Бројило се води на његовог покојног оца, а да би пренели бројило на своје име и остварили парво на јефтине киловате, морају прво да се раздуже.

Како да помогнете

Сви људи добре воље који желе да помогну деци могу да пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 или да уплате средства на динарски текући рачун „Блиц фондације“: 2750010221949709 90 или на девизне рачуне 10221949724 45 – за уплате у еврима; 10221949711 84 – за уплате у швајцарским францима и 10221949717 66 – за уплате у доларима, Societe Generale Србија, Београд. Детаљније о начинима на које можете да помогнете можете погледати ОВДЕ.

Бранко Јаначковић, Блиц