Победа Србије! Косово није примљено у Интерпол – Дачић: Лепо сам им рекао да се не брукају

Захтев тзв. Косова није прошао ни у другом кругу гласања, потврђено је медијима. Против пријема лажне државе Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16.

интерпол
Фото: Танјуг

Гласању је претходила пауза која је одређена како би делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања.

Министар Небојша Стефановић оштро се успротивио одређивању паузе и на питање председавајућем на основу чега је одређена пауза није добио одговор.

Како сазнајемо, делагација тзв. Косова је демонстративно напустила салу.

Како је одмах после гласања у укључењу за РТС, Стефановић рекао, одбијање захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол је велики успех и огроман резултат наше земље.

Стефановић је у телефонском укључењу за РТС из Дубаија рекао да је веома поносан на постигнути резултат.

Министaр је захвалио председнику Србије, премијерки и министру спољних послова, који су се лавовски борили да заштите интегритет и наше земље и Интерпола.

Они су, казао је, неуморно радили свих ових месеци да докажу да су, како је рекао, право и правда, јачи од сваког лобирања па чак и  неких моћних земаља.

Ово је био велики испит за Интерпол, рекао је Стефановић и додао да мисли да би се пријемом Косова та организација политизовала, престала би да буде полцијски важна, него би постала политичко тело.

А то смо, казао је, сви хтели да избегнемо.

„И поред разних покушаја и позивања на неке преседане и праксе које су, чини се, представљали само покушаје у паузи да се издејствује нешто, то ипак није успело. Наши људи су били веома срчани, сви су се борили, српски грађани могу да буду поносни на тај тим. Тим пре је и ова победа већа за све нас“, рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће за новог председника Интерпола бити изабран руски генерал, Стефановић је рекао да има више кандидата, да ће се о томе гласати сутра и да је незахвално сада причати о томе.

Стефановић се још једном захвалио свим грађанима Србије на подршци српског тима, сви су, казао је, то могли да осете тамо у Дубаију.

Министар је казао да захваљујући томе представници Србије могу подигнуте главе да иду ходницима Интерпола.

Како сазнајемо, делагација тзв. Косова је демонстративно напустила салу.

Обраћање Дачића поводом победе у Интерполу: Лепо сам им рекао, не брукајте се!

интерпол
Фото: Радоје Пантовић, Спутњик

Ово је велика победа, али не смемо да будемо еуфорични рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да Косово није било ни близу двотрећинске већине потребне за чланство Косова у Интерполу. Велике силе су покушале да нас сруше, али нису успеле, поручио је Вучић.

Министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је да је ово велика победа и да је знао да ће исход бити овакав.

Лепо сам рекао делегацији Косова: „Не брукајте се, одустаните!“.

Стефановић: Победа!

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић прогласио је победу на гласању за чланство самопроглашене државе Косово у Интерполу.

Стефановић је одмах после завршетка гласања на свом налогу на Твитеру поделио фотографију на којој се виде делегати у сали за гласање, а преко које је исписано: „Победа“.