Милица Ђурђевић-Стаменковски у Никшићу: Србија и Црна Гора да се поново окупе око Косовског завета (ВИДЕО)

Ако ми не дочекамо тај сан, нека дочекају наша деца, будуће генерације да се Србија и Црна Гора поново окупе око тога Косовског завета, рекла је Милица Ђурђевић на трибини у Никшићу, одржаној у недељу, 18. новембра ове године.

милица ђурђевић
Милица Ђурђевић Стаменковски/Фото: Facebook

На Косово и Метохију не могу да уђем већ годину и по дана, јер су ме Албанци прогласили за рушитеља њиховог уставног поретка. Овде сам дошла после неколико година, а мислила сам да више нећу видети Црну Гору, рекла је кроз сузе Милица Ђурђевић-Стаменковски, члан Предједништва српског покрета „Заветници“ из Србије.

Она је говорила на трибини „Косовски завет као вечна спона Србије и Црне Горе“, која је одржана у препуној сали Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ у Никшићу.

Ђурђевић-Стаменковски је емотивно говорила, па у једном моменту, како је и сама рекла, није могла више суздржати емоције и кроз сузе је беседила о томе шта за њу значи Црна Гора.

–Што се тиче Црне Горе, нападнута нам је духовна кичма коју чине Свети Сава, Свети кнез Лазар, Свети Петар Цетињски и Његош. Ако погледате, видећете да управо овде највише нападају Српску православну цркву и митрополита Амфилохија као чувара Пећког трона. Знају они да је то остало семе око кога се окупља народ и семе којем они не могу посећи корене, поручила је Ђурђевић-Стаменковски.

Она се осврнула и на недавну забрану уласка српским интелектуалцима у Црну Гору и истакла да црногорске власти немају проблем са Матијом Бећковићем, Александром Раковићем, Дејаном Мировићем и Чедомиром Антићем.

–Они имају проблем са истином, јер никако са њом да се договоре. Они никако са историјом да се договоре, јер их она на сваком кораку демантује, рекла је Ђурђевић-Стаменковски и кроз сузе наставила:

„На Косово и Метохију не могу да уђем већ годину и по дана, јер су ме Албанци прогласили за рушитеља њиховог уставног поретка. Овде сам дошла после неколико година, а мислила сам да више нећу видети Црну Гору“.

милица ђурђевић
Милица Ђурђевић-Стаменковски на трибини у Никшићу/Фото: Youtube printscreen

После тога, Милица је добила велики аплауз од публике, јер нико није могао остати равнодушан на њен говор.

Наставила је да прича о референдуму из 2006. године, када је, каже, била дете са свега 16 година и није разумела шта се дешава, питајући родитеље „зашто би неко раздвојио два ока у глави“.

-Нисам тада знала ко је ко, јер сам имала 16 година, сада знам и ко је наложио и ко је извршио. Земљу су нам делили они са стране, али су увек међу нама налазили оне који су тај посао завршавали уместо њих. Неки из мржње, неки из користи, неки из незнања. Нема већег греха него кад човек изда свој род и своју крв“, поручила је Ђурђевић-Стаменковић и додала:

„Знамо ми ко су то они, уверавају вас да је ропство мир, да је окупатор заштитник, да су НАТО бомбе лековите, да треба да љубите чизму и да ви који нисте љубили ланце, треба да пристанете, као да је то нешто лепо што сте ланцима оковани“.

Ђурђевић-Стаменковски је нагласила да није Србин онај ко се тако зове, него онај ко то носи у себи и да је отаџбина недељива и то духовно порекло је важније од географског.

„Чини ми се да Црна Гора никада није била више зависна него што је то данас. Моје је право и нека ми забране да дођем поново због тога, нека ме и ставе на ту црну листу, али моје је право да кажем да је моја отаџбина недељива и моја је отаџбина где су Срби вековима живели, борили се, страдали и мој сан мени нико не може да забрани“, нагласила је Ђурђевић-Стаменковски и закључила:

„Кад год смо били подељени брже су нас непријатељи опколили. Мој сан је јединство и ако је јединство грех – ја ћу га носити на својој души. Ако ми не дочекамо тај сан, нека дочекају наша деца, будуће генерације да се Србија и Црна Гора поново окупе око тога Косовског завета“.

ИН4С