Београд: Градски саобраћај у расулу, а права КАТАСТРОФА ТЕК ПРЕДСТОЈИ

Ред вожње у јавном градском превозу већ недељама се не поштује! Путници из свих делова града тврде да на аутобусе чекају од 20 до 40 минута. Поласци се прескачу, спајају, а кад возило напокон стигне, у њега не може да се уђе. Руководство ГСП тврди да ванредних проблема нема и да се на возила чека због радова или застоја на трасама.

гсп

Из Секретаријата за јавни градски превоз, међутим, тврде да је разлог кашњења возила то што градском превознику недостаје чак 200 возача, па аутобусе нема ко да вози!

– Превоз је катастрофалан последњих дана – наводи Сања Т. из Падинске скеле. – Ред вожње се уопште не поштује. Тако, иако би од 15.00 до 15.30 по распореду требало да из Скеле крену четири возила на линији 101, појаве се само два.

Слична ситуација је на многобројним линијама, па се жале и путници који користе аутобусе 23, 31, 37, 47, 35, 83, 85, 95…

– Сва возила су нам на улицама и аутобуса нема само зато што имају проблема да се пробију трасом којом саобраћају – истиче директор ГСП Радиша Момчиловић. – Конкурс за запошљавање нових возача код нас је увек отворен. У септембру нам је отишло 15 возача, а запослили смо 29 нових. И у октобру је отишло 20, а дошло 37. Ако се овај тренд настави, не би требало да буде проблема.

Упркос умирујућој изјави челника ГСП, на основу саопштења Секретаријата за јавни градски превоз, датог Танјугу, ситуација је и сада критична.

– Главни разлог што возила не полазе по реду вожње је недостатак чак 200 возача у ЈКП ГСП „Београд“ – рекли су у Секретаријату за јавни градски превоз. – Зато превозници нису у могућности да крену по планираном реду вожње. Тренутно се на најоптерећенијим линијама у граду не планира повећање броја возила, све док се прво не побољша постојећи ред вожње на свим линијама.

Престоницом би, према зимском реду вожње, сваког дана требало да крстари 1.367 возила.

И у Шпанији о функционисању саобраћаја

У оквиру Светског конгреса паметних градова који се одржава у Барселони, јуче су представници престонице говорили о изазовима јавног превоза и представили решење за боље функционисање саобраћаја у Београду. Делегација, на челу са градоначелником Зораном Радојичићем, истакла је да је један од приоритета у Београду успостављање зелене хијерархије у саобраћају, како би се предност дала пешацима и бициклистима.

– Желимо да створимо услове да грађанима буде знатно повољније, брже и удобније да путују градским превозом него аутомобилима – истакао је Радојичић.

гсп
Фото: Илустрација

Од јануара још теже?

Сви који се баве превозничким послом знају да ће Србија од 1. јануара имати велике проблеме због недостатка возача. Само у Београду постоји 15 агенција које се баве припремом ове врсте радника за одлазак на рад у иностранство, а само једна од њих има већ спремних 300 досијеа.

Питање је ко ће да вози наше аутобусе кад Немачка од Нове године отвори врата за запошљавање шофера.

С. Б. Милошевић, Новости.рс