СЕЛО РАКИТА У СТРАХУ ОД БАТИНАША ИНВЕСТИТОРА МХЕ: Мештани преплашени због џипа који крстари локалним путевима

„У Ракити више самостално нико не може да се креће. Људи су уплашени од кад се појавио тај џип београдских регистарских ознака, нико више не иде сам чак ни колима. Чуо сам да су ме у понедељак тражили свуда по селу и околини па сам пријавио полицији да ми је угрожена безбедност“.

у ракити
Фото: Јужне вести

Овако говори Десимир Стојанов Деско, председник месне заједнице у овом некад мирном сеоцету код Бабушнице, које је претворено у зону сукоба од када је почела изградања мале хидроелектране (МХЕ) на Ракитској реци.

Мештани Раките и активисти Покрета „Одбранимо реке Старе планине“ (ОРСП) противе се изградњи МХЕ, а због сукоба са инвеститором и обезеђењем, до сада је подношено више пријава на обе стране, наводи Блиц.

Ситуација је кулминирала опет у понедељак, када су га, како тврди Деско, двојица мушкараца у џипу тражила по селу, вероватно у намери, како каже, да се разрачунају са њим, због чега је затражио заштиту полиције.

– Врло је напето од када се појавио тај џип беле боје. Ту су од 22. новембра са прекидима. Нико не зна ко су та двојица мушкараца. Један дан су били обезбеђење, сутрадан су возачи. У понедељак сам са женом ишао до бироа у Бабушницу. Сазнао сам да су ме целог дана буквално тражали на путу Ракита–Звонце не би ли ме нахватали јер је тај пут веома непрегледан, узан – прича Стојанов.

Како даље прича, једна жена, када је прошла поред њих, чула је како неког извештавају: „Ма није ту Деско, отишао је негде“.

– Коме су давали извештај не знам. Од мештана више нико не иде пешке сам, а ни у колима. Полиција дежура, треба данас да се нађем са начелником полиције из Бабушнице и Пирота да га известим шта се догађа. Пријавио сам да ме траже у континуитету и да је моја безбедност угрожена – прича Деско који предводи мештане у борби против изградње МХЕ.

у ракити
Фото: Љ. Ф, Јужне вести

„Имали су и бејзбол палице“

Деско каже да га двојица мушкараца нису нашли тог дана, али да у целој збрци налетели на једног мештанина који је шетао пса, кога су напали.

– Имали су бејзбол палице. Нису могли да му приђу због кучета, али чим се окренуо, гађали су га три пута каменом. Пао је са пута на страну и побегао, једва је спасио живу главу. Тражићу од полиције да ме заштите, и ако је икако могуће да се ти људи удаље из Раките – вели Деско.

Он наводи да радови на изградњи МХЕ опет трају пуном паром.

– Инвеститор је имао забрану од 19. новембра, али се о то оглушио, а од 25. му је та забрана ваљда и скинута и недељу дана ради. Спрема за бетонажу, држава ништа не предузима, а ми смо немоћни – очајан је Деско.

Пиротској полицији упућен је допис са питањима да ли су расветлили последњи инцидент и да ли су против неког поднете пријаве, али и да ли је расветљен претходни случај од 10. новембра када је напад пријавио мештанин Драган Илијев.

у ракити
Фото: Љ. М, Јужне вести

Покушај да се добије коментар инвеститора није успео, јер се на број телефона, на адреси у Београду на којој је регистровано предузеће, нико није јављао, наводи Блиц.

Блиц