ЕКСКЛУЗИВНО: Фотографије из „жуте куће“ које је Унмик скривао

0

Спутњик је имао увид у копију извештаја форензичке анализе коју је Унмик 2004. обавио у Албанији, а који показује да је екипа њихових истражитеља и форензичара била у „жутој кући“ у околини Буреља на северу Албаније и тамо прикупила одређене доказе важне за даљу истрагу трговине људским органима Срба са КиМ у периоду од 1998. до 2001. године.

у жутој кући
Фото: Дејан Симић, Спутњик

Увид у овај документ, који се налази у поседу Радне групе за прикупљање доказа и чињеница о злочинима ОВК над српским народом и осталим националним заједницама Скупштине Србије, екипи Спутњика омогућио је Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ српског парламента.

У извештају се наводи да је Међународни кривични трибунал за бившу Југославију затражио од Канцеларије за нестала лица и форензику на Косову да асистира у форензичкој истрази у Албанији.

„Према наводима више сведока, људи су убијени у кући у близини Буреља у Албанији и наводно су закопани на гробљу у истој области“, у извештају се наводи разлог за слање форензичара у Албанију.

у жутој кући
Фотографија „жуте куће“ у којој су нађени трагови крви/Фото: Дејан Симић, Спутњик

Анализа је, како даље стоји, обављена 4. и 5. фебруара 2004. године.

Форензичари Унмика Том Грејнџ и Хроар Фриденлунд, који су сачинили извештај, у закључку наводе:

„Базирано на нашим анализама, по нашем мишљењу, нема јасних доказа да су особе крвариле као резултат криминалних активности у кући југозападно од Буреља у Албанији. Међутим, било је реакција крви на луминол у кухињи и остави.“

у жутој кући
Локација „жуте куће“ и места на коме су наводно закопана тела/Фото: Дејан Симић, Спутњик

У извештају су детаљно описани и простор око куће, све просторије и средства која су употребљавана приликом форензичке анализе, а све је документовано одговарајућим фотографијама.

Како је за Спутњик рекао Милован Дрецун, Специјализовано тужилаштво за злочине ОВК могло би евентуално да искористити овај извештај да покрене случај илегалне трговине органима.

И проф. др Зоран Станковић, сведок експерт Хашког трибунала у протеклом периоду у већем броју случајева, за Спутњик каже да би стручњаци требало да обаве анализу овог извештаја Унмика из 2004. године, како би на основу онога што ту пише дали своје стручно мишљење о томе да ли би евентуално могле да се подигну кривичне пријаве против познатих или непознатих лица надлежним институцијама међународне заједнице.

у жутој кући
Дрецун показује извештај Унмика екипи Спутњика/Фото: Дејан симић, Спутњик

Иначе, Дрецун је јавности представио још један извештај који је означен као поверљив материјал.

„То је извештај из октобра 2003, а ради се о садржају посете шефа одељења за истраге Хашког трибунала Патрика Лопеза Тереса и његовог састанка са директором одељења за правду Унмика Емоном Смитом. Они наводе осам сведока Албанаца који су знали за или су били укључени у трговину органима“, рекао је Дрецун.

Уводник је, каже, базиран на интервјуу са осам сведока, Албанаца са Косова и из Црне Горе који су служили у ОВК.

„Четворица су учествовали у транспорту најмање 90 Срба и других у затвор у централној и северној Албанији, тројица су испоручивали заробљенике у клинику, двојица су учествовали у транспорту делова тела и органа на аеродром ’Ринас‘ код Тиране. Сви транспорти и хируршке процедуре су обављани са знањем и учествовањем средњих и виших официра ОВК и лекара са Косова и иностранства“, рекао је Дрецун и додао да су ту операцију активно подржавали људи из састава албанске тајне полиције, тада под контролом бившег премијера Саљија Берише.

у жутој кући
Извештај форензичке анализе Унмика из Албаније/Фото: Дејан Симић, Спутњик

Сандра Черин, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.