ПРЕМИНУО БОЖИДАР СТОШИЋ: Одлазак омиљеног лика из домаћих серија

Глумац Божидар Боле Стошић преминуо је јутрос у болници у Београду у 82. години после дуге и тешке болести.

божидар боле стошић
Божидар Боле Стошић/Фото: Дамир Дервишагић

Каријеру дугу више од пола века почео је као Боле из бурета у дечјој емисији „Хиљаду зашто“, а последњи пут на сцени је заиграо у мјузиклу „Фантом из опере“ у свом Позоришту на Теразијама.

У последњем интервју за Курир открио је да једино није играо у серији „Бољи живот“, иако је био миљеник писца Синише Павића, јер његов колега Миодраг Петровић Чкаља није хтео да снима с њим.

Чкаља ме избацио из Бољег живота: Божидар Боле Стошић открива највећу тајну своје каријере

– У „Бољем животу“ ме није било јер сам морао да имам директне сцене с Миодрагом Петровићем Чкаљом. Он је имао код себе списак од осам глумаца с којима није желео да ради. На њему је било и моје име. Нисам желео да дођем на снимање, а да ме он избаци. Знао сам да ме то чека.

Зашто сте се посвађали?

– Посвађали смо се на савету Београдског драмског позоришта. Он је мени био врло драг, али несрећан човек. Није могао да изађе на улицу јер је био врло популаран. Гледали су сви у њему Чкаљу с малих екрана.

Да ли сте се помирили?

– Нисмо имали контакт.

Играли сте у другим Павићевим серијама?

– Александар Ђорђевић ми је опростио што ме нема у „Бољем животу“.

Болетова девојка је била глумица Јелисавета Сека Саблић кад су први пут стали на сцену позоришта „Бошко Буха“.

божидар боле стошић
Фото: Владимир Живојиновић, РАС Србија

Сека Саблић је у 34. години родила сина Стефана из брака са човеком о којем никада није причала. Ипак, то никога не чуди с обзиром на то да она током своје богате дугогодишње каријере није волела да говори о љубавном животу. Из тог разлога мало ко зна да јој је први момак био познати глумац  Божидар Боле Стошић, са којим је и глумила у првој позоришној представи у „Бошку Бухи“.

Сека јесте изврсна и једна од најбољих глумица у нашој земљи, али ју је то, како сама претпоставља, коштало приватног живота.

– Са глумом нема зезања, она ти тражи све. Много пута не знаш за себе, носиш сумњу, узнемирен си. Живот удвоје захтева много енергије, а њу мораш да чуваш за посао. Не кажем да се нисам породично реализовала, имам сина и унука, али никад нисам била у неком мирном грађанском браку. Можда сам због тога и остала сама јер ми то вероватно и припада – испричала је Сека Саблић у једном интервјуу.

божидар боле стошић
Фото: Горан Срданов, РАС Србија

Божидар Боле Стошић рођен је у Скопљу 1937. године. Остаће упамћен по улогама власника коцкарнице, потом кафане из Павићевих “Срећних људи” и по улози газде Мачка из “Породичног блага”.

Био је и брат покојног великана, певача Станише Стошића.

Курир / Хронограф