Нераскидиво пријатељство натопљено заједнички проливеном крвљу: Кинески народ никад неће заборавити бомбардовање амбасаде у Београду

Бомбардовање амбасаде НР Кине у Београду 1999. године је варварски злочин који ће остати вечно запамћен и чуван у националном сећању кинеског народа.

бомбардовање амбасаде
Фото: Jerome Favre, EPA-EFE

Пре 23 године, на данашњи дан, НАТО на челу са САД бескрупулозно је бомбардовао амбасаду Народне Републике Кине у Савезној Републици Југославији, што је довело до трагичне смрти троје кинеских новинара. Овај варварски и изванредан злочин у историји дипломатије изазвао је снажно негодовање кинеског народа и остаће вечно запамћен и чуван у националном сећању, које већ дуго времена подстиче сваког Кинеза да иде напред и настави изградњу своје домовине. Никада нисмо заборавили да је у то време НАТО 78 дана брутално бомбардовао СРЈ под плаштом „заштите људских права”, што је резултирало смрћу и рањавањем хиљада невиних цивила, расељавањем стотина хиљада људи и у њиховим срцима оставило дубоке ожиљке.

Током протекле 23 године, проливена крв и сузе кинеског и српског народа акумулирале су се у нашу заједничку жељу да заштитимо национални суверенитет и сачувамо мир и безбедност. Међутим, тренутни међународни безбедносни поредак наставља да трпи нове шокове. Човечанство се суочава с невиђеним безбедносним изазовима, а да још није савладало пандемију ковида 19. Под сенком украјинске кризе, неке државе се држе старог хладноратовског размишљања, делују у „малим одабраним групама”, практикују „двојаке стандарде” у име „правила” и хегемонију у име „демократије”, што појачава ризик од регионалних сукоба и недостатка управљања глобалном безбедношћу.

У овако критичном тренутку за светски мир и развој, председник Си Ђинпинг је на церемонији отварања годишњег форума Боао за Азију 2022. одржао уводно излагање под називом „Удружимо се како бисмо се заједно суочили с изазовима и градимо светлу будућност кроз сарадњу” и први пут изнео Иницијативу за глобалну безбедност, коју чини шест главних тачака, које подразумевају даљу посвећеност визији заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбедности; посвећеност поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља; поштовању циљева и принципа Повеље Уједињених нација; озбиљном схватању легитимне забринутости за безбедност свих земаља; посвећеност мирном решавању разлика и спорова између држава кроз дијалог и консултације; даљу посвећеност очувању безбедности, како у традиционалним, тако и у нетрадиционалним доменима.

Ових „шест тачака” је повезано и међусобно условљено, пружајући нове идеје, ново просветљење и нови правац за све регионе света, укључујући и Европу, и подстичу изградњу уравнотежене, ефикасне и одрживе безбедносне архитектуре. Прво, треба да се окренемо новом безбедносном путу, који се постиже дијалогом, а не конфронтацијама, партнерством, а не савезима, вин-вин сарадњом, а не игром нулте суме, тако да додатно промовишемо концепт мира и сарадње уз дељење и добра и зла; друго, треба да поштујемо развојни пут и друштвени систем који независно бирају људи свих земаља, да се супротстављамо хегемонији и нарушавању суверенитета и да се придржавамо независности и једнакости суверенитета; треће, треба да одлучно напустимо хладноратовски менталитет и једностраност, уздржимо се од „политике блокова” и конфронтације између блокова и да се чврсто придржавамо основних принципа међународних односа; четврто, треба да се придржавамо принципа недељиве безбедности и да се супротставимо успостављању сопствене безбедности по цену нарушавања безбедности других. Регионална безбедност се не може гарантовати јачањем или чак проширивањем војних блокова; пето, треба да подржимо све напоре који воде ка мирном решавању кризе, изградњу међусобног поверења кроз дијалог, решавање спорова путем дијалога, промовисање безбедности путем дијалога и супротставимо се злоупотреби унилатералних санкција и „јурисдикција дуге руке”; шесто, треба да одржимо корак са временом, сарађујемо и заједнички радимо на глобалним питањима као што су регионални спорови, тероризам, климатске промене, сајбер безбедност и био-безбедност.

Тиен Ишу

Иницијатива за глобалну безбедност укорењена је у независној спољној политици и пракси мира Нове Кине. Она јасно даје одговор на питање нашег доба „какав је концепт безбедности потребан свету и како земље могу да постигну заједничку безбедност”. Она је допринос у виду кинеске мудрости, чији је циљ да надокнади дефицит мира у свету и пружи кинески план за суочавање с међународним безбедносним изазовима, што има јасан практични значај.

Историја нам говори да је, без мира, развој као вода без извора; а без сигурности, просперитет је као дрво без корена. Тренутно је глобални економски опоравак слаб, инфлаторни притисак наставља да расте и разне кризе, попут кризе у области финансија, трговине, енергетике, хране, индустријских и ланца снабдевања, нижу се једна за другом. „Нови хладни рат” не треба ни свету ни Европи. НАТО и други иницијатори украјинске кризе треба да теже да буду „стабилизатор” мира, а не „вентилатор” конфликта, да стоје на страни мира и правде с већином земаља у развоју, озбиљно обрате пажњу на легитимну и разумну безбедносну забринутост релевантних држава и предузму практичне мере за ублажавање ситуације и решавање проблема, уместо да користе прилику да изазову конфронтацију и поделу по идеолошким линијама и подривају међународни поредак под заставом такозваних „правила”. Само на тај начин можемо истински елиминисати основне узроке кризе и изградити европски безбедносни образац који узима у обзир захтеве и обухвата интересе свих страна.

бомбардовање амбасаде
Потрага за преживелима после НАТО удара на Амбасаду Кине 7. маја 1999. године / Фото: Саша Станковић, ЕПА

На том путу, челично пријатељство Кине и Србије натопљено заједнички проливеном крвљу остаје нераскидиво; данас је свеобухватно стратешко партнерство између наше две земље постало сидро одржавања регионалног мира и стабилности и извор промовисања регионалног опоравка и развоја. Кина је спремна да са Србијом даље јача свеобухватну сарадњу у свим областима, продуби спајање развојних стратегија, како би боље користили народима наше две државе и промовисали одрживу безбедност уз одржив развој; такође смо спремни да идемо руку под руку са свим мирољубивим и развојно оријентисаним земљама и људима, укључујући и Србију, да станемо на страну правде и правичности, имамо детаљну размену о Иницијативи за глобалну безбедност, подстичемо имплементацију иницијативе, и да свет учинимо мирнијим, безбеднијим и просперитетнијим.

Тиен Ишу, министар саветник, отправник послова амбасаде НР Кине у Београду

Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.