Инвазија Солунаца на Београд

Туристичка организација Београда промовише зиму у престоници.

3000 солунаца
Фото: ТО Београда

Најмање 3.000 Солунаца спрема се да Нову годину прослави у Београду, а велики број пакује кофере и за божићне празнике.

Око 67.000 грчких туриста дошло је ове године у српску престоницу, а Туристичка организација Београда одлучила да се тренд раста од 20 одсто још више повећа, па је промовисала у Солуну Београдску зиму.

– Грци су међу пет најбројнијих туриста у Београду – рекао је Слободан Унковић, заменик директора ТОБа. – У Србији се осећају добро и сигурно, а 110 хотела их спремно дочекује.

Само туристичка агенција Михаилиса Зорбидиса има 200 полазака, а он сматра да Грци долазе због богатог програма. На недавном састанку српске и грчке туристичке привреде одржано је 147 састанака, јер су јужни суседи заинтересованији за Београд него за остале европске метрополе, пошто важи за безбедан град.

3000 солунаца
Фото: ТО Београда

– Београдска зима траје два месеца, а туристима нудимо 200 бесплатних догађаја и 500 сати живог програма – каже Љиљана Алајбеговић из ТОБа. – Грци воле Улицу отвореног срца, а највећи успех је што сада долазе и за Божић.

Бројке

67.000 грчких туриста долази у Београд

200 догађаја има у Београду за празнике

3.000 Солунаца долази у српску престоницу

Страног госта никада доста!

3000 солунаца

Србија је прошле године забележила рекорде на свим пољима туризма. Србија има све: Израелци воле атмосферу, Руси цркве, а Кинези анђеле који се не смеју.

Храм Светог Саве на Врачару омиљена је атракција за руске туристе, за Кинезе је то мозаик на Опленцу, за Италијане су немањићки манастири, израелски гости уживају у атмосфери и Београђанима, Румуни воле шопинг и гужву на улицама, Турци провод у српским кафанама, Немце занимају историја и храна, а гости из Републике Српске воле – све. Протекла година је била одлична за српски туризам, а поготово на кинеском тржишту. Туристичка организација Србије наступила је на три сајма, организовала три презентације, учествовала на глобалном туристичком форуму у Шангају и довела многобројне кинеске новинаре и блогере. Због тога не чуди што је 273 одсто или три пута више кинеских гостију посетило Србију прошле године у односу на претходну.

Октобар је био најбољи показатељ да се Србија пробила на кинеском тржишту, јер је за њихов празник „експлодирала“ продаја аранжмана за нашу земљу. Поред многобројних брошура на кинеском и Музеј Николе Тесле (који је прошле године имао 120.000 посетилаца) ове године гостовао је у Шангају. У ТОС-у кажу да је тешко убедити кинеске тур-оператере да уз чувене дестинације Париз, Рим, Беч или Лондон уврсте и Србију, али када чују да су наше фреске посебне плаве боје, да се наши анђели не смеју, да смо бомбардовани због „сукоба цивилизација“ и да смо ми „исконска Европа“ – групе почињу да стижу.

3000 солунаца
Фото: ТО Београда

– Далеко је теже анимирати туристе који су нас већ посетили да поново дођу, па је велики успех када порасте број туриста и из околних земаља – каже Лабовићева. – Број туриста из Румуније је порастао за 20 одсто, а из Русије и Турске за 17 одсто. Није лако убедити Словенце, којих има само два милиона, да поново дођу.

Србији, међутим, и то полази за руком, па Словенци у Београду остваре 112.539 ноћења, а ми у Љубљани само 3.357! Занимљиво је да је Београд у првих десет месеци посетило 714.895 туриста, а Љубљану само 152.000, мало више од Новог Сада. Само једна словеначка агенција ће за дочек у Београд довести 900 туриста (аранжман је 99 евра). Такође, још је занимљивији податак да је Црна Гора имала рекордну сезону на мору са 1,8 милиона туриста, а Србију је до октобра посетило 2,7 милиона гостију.

– Италијани су се поново заљубили у наше манастире и „Лонли планет“ је објавио водич о Србији искључиво за италијанско тржиште – каже Анета Ускоковић из ТОС-а. – Водич су писали новинари и доктори историје, а поред Дунава и манастира, Анђело Пијетри свима препоручује туру Пут римских царева и ајвар. Он је открио пијацу у Лесковцу на којој је купио пекач за паприке и сада све италијанске групе траже да обилазе мале пијаце по Србији!

3000 солунаца

Македонци у Београду

Најмање десетак туристичких агенција организује дочек у Београду, а македонски туристи аранжмане плаћају од 79 до 149 евра.

Скопске дневне новине пишу да су овог децембра хит дестинације Милано и Београд, као и да највише људи планира да дође у Србију. Поред чувеног беоргадског дочека, македонски туристи ће ићи и у Нови Сад и на салаше. Македонски туристи бележе пораст од 12 одсто у броју ноћења.

Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.