„Свети Трифун је за СИРОТИЊУ“: Неочекивани одговори Срба на питање шта данас славе

Свети Трифун или Валентиново, односно Дан заљубљених, празници су око којих се код нас сваког 14. фебруара води полемика око тога који од та два треба обележити.

дан заљубљених
Фото: Илустрација

Данашњи дан, 14. фебруар дан је када православци прослављају Светог Трифуна, римокатолици Светог Валентина, а проглашен је и светски дан љубави, Дан заљубљених.

Свети Трифун, празник православних верника, и празник западне традиције Свети Валентин обележавају се истовремено. Та два свеца су заштитници искрене љубави свих хришћана.

Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика који је страдао за хришћанску веру, не искључујући његов значај као заштитиника виноградара и исцелитеља од разних болести. Још од детињства на њему је била велика благодат Божја, те је могао исцељивати болести на људима и на стоци, и изгонити зле духове.

Дан заљубљених се данас најчешће везује за Светог Валентина иако Римокатоличка црква није сагласна са оваквом идентификацијом свеца, он је показао пред крај свог живота љубав према жени и то дарујући јој цвет и писмо, што се често поклања за овај свечани празник.

Свети Трифун или Свети Валентин

дан заљубљених

Питали смо наше саговорнике који празник данас славе. Одговори су различити, мишљена опречна, а нека врло неочекивана:

– Стварно не разумем овај наш народ који је против прослављања Дана заљубљених, па шта ако је то уједно и Свети Трифун. Не видим никакав проблем да се прославља и једно и друго, један дан у години да буде и дан заљубљених, иако свакако љубав треба показивати сваки Божји дан. Ваљда је љубав важна, треба јој дати на значају, реално је да људи измишљају различите разлоге зашто не би дали важност љубави, а један од њих је и ово, све само саботирају. Треба да се прославља љубав, тај један дан може бити бар мало посебнији од свих других. Све што је лепо треба да се слави. Живела љубав – рекла је Јелена.

– Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика који је страдао за хришћанску веру, не искључујући његов значај заштитника брачне љубави и верности, које су део хришћанства. За мене Дан заљубљених нема никакав значај, то је глупост – Милан је изнео своје мишљење.

– Дан заљубљених имао би смисла да не постоје друштвене мреже, махом по форумима виђам питање „Шта сте добиле за Дан заљубљених…“ И мислим да је Дан заљубљених тема људи тј. жена које нису задовољне својим односом. Са једне стране имаш агресивну кампању ‘волимо се сваки дан, не треба нам Дан заљубљености’, са друге стране су ту људи који месецима планирају поклоне а мислим да су оба става све осим љубави и заљубљености и да тај дан, ако га већ славе, треба празновати у нешто интимнијој атмосфери јер једино тако има смисао, све друго се своди на „Желим овај скуп поклон, волим те“ – Јованка је изразила свој став.

– Свети Трифун је за сиротињу. Типичан изговор кад не можеш себи лепо да организујеш гала провод, вадиш се на верски празник – изјаснила се Маријана.

– Славимо Трифуна, традиционално се опијемо у кафани уз вино. Волимо туђе, негујемо наше – рекла је Лидија.

Лана Видовић, Нај жена / Хронограф