КО ЈЕ УХАПШЕНИ ДРАГОЉУБ СИМОНОВИЋ: Први човек Гроцке на службени пут са женом и ћерком о трошку фирме за 250.000 динара!

Осумњичен као налогодавац за паљење куће новинара: Ухапшени први човек Гроцке Драгољуб Симоновић, јавности је познат и по путу у Италију, који је 2018. године организовало комунално предузеће “Еко Гроцка”, када је повео и два члана своје породице – супругу Зорицу и ћерку Јелену.

драгољуб симоновић
Драгољуб Симоновић

Укупна цена ове услуге, како се може видети на дну извештаја, износи 247.900 динара.

На питања који је повод путовања, у ком својству су у њему учествовале поменуте Зорица Симоновић и Јелена Симоновић Станишић, те су трошкови пута фактурисани на јавно предузеће, одговоре нисмо добили ни од председника општине Симоновића, ни од надлежних општинских служби, али ни од предузећа “Еко Гроцка”.

Стога за сада остаје само претпоставка да повод вишедневне посете Италији (18-20. јул 2018. године) лежи у чињеници да је друштво за посебне намене “Еко Гроцка” д.о.о. настало као плод јавно-приватног партнерства између општине и италијанске фирме “Магип”, па и да је реч о пословној посети која је згодно прерасла и у породично путовање Симоновића.

драгољуб симоновић
Фото: Марина Лопичић

С друге стране, како смо незванично сазнали, Симоновићева супруга била је својевремено постављена на место саветнице председника Гроцке, мада није извесно да ли је и даље на тој функцији, док ћерка Јелена није запослена у општини.

Симоновић је, иначе, познат по разним аферама које су пратиле његове мандате на челу општине Гроцка од 2005. до 2012. године, али и период који је потом провео на челу “Железница Србије” (2012-2014) пре него што је смењен са те функције.

Спорни уговори и никад остварени планови обележили су његове мандате председника општине Гроцка 2005. и 2012. године. Тада је, између осталог, потписао и уговор са “Србијагасом” у вредности од 21 милион евра за изградњу гасовода у Гроцкој без потпуне документације. Пројекат до данас није завршен.

драгољуб симоновић
Фото: Приватна архива / Марина Лопичић

Претходно је био ангажован у Српској радикалној странци. У периоду од 2003. до 2008. био је народни посланик у Скупштини Србије, а функцију председника општине Гроцка обављао је у три наврата.

Актуелни председнички мандат започео је 2016. године, када је за њега гласало 30 одборника Скупштине општине, од укупно 35. Претходни мандат, који је започео 2012. године, окончао је раније, јер је био постављен на место генералног директора тадашњих „Железница Србије“, где је остао до 2014. године.

На челу општине Синомовић је био и 2005. године, као члан Српске радикалне странке, али је после неколико месеци у општини формирана нова већина и Симоновић је тада био смењен. Завршио средњу машинску школу, смер машински конструктор, као и Економски факултет, одсек за финансије, буџет и царине.

Курир / Блиц