Преминуо редитељ Душан Макавејев

Прослављени српски редитељ Душан Макавејев преминуо је јутрос у Београду у 87. години, преноси Н1.

душан макавејев
Душан Макавејев / Фото: Станислав Милојковић

Рођен 1932. у Београду. Родитељи су му били Сергије Макавејев и Јелка рођена Бојкић, прва жена дипломирани ветеринар у Југославији. Дипломирао психологију и филмску режију. Педесетих година један је од најистакнутијих киноклубаша, када настају његови први филмски урадци међу којима и хорор „Печат“ (1956) у којем игра Јован Ћирилов.

Нека од најзначајнијих остварења Макавејева су: документарац „Парада“ из 1962, играни филмови „Човек није тица“ (1965) у коме се види његова „карневалска поетика“ – комбиновање документарног и играног материјала, честа употреба камере из руке, иронија, разиграност, бизарни детаљи, политичка и еротска провокативност. Сексуалност је често пропитивао у својим филмовима, а најрадикалнији примери тога су „W. Р. Мистерије организма“ и „Sweet Moovie“.

Овај први је био бункерисан 16 година (од 1971. до 1987.) док је „Слатки филм“ био неколико година забрањен и у Великој Британији. Антологијски су и филмови „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“ (1967) и „Невиност без заштите“ који је освојио Сребрног медведа и награду међународне критике. О опусу Душана Макавејева написане су многобројне књиге, а Раша Попов је његовом таленту посветио и песму.

Добитник је великог броја домаћих и страних награда: Октобарска награда Београда, Сребрни медвед у Берлину, Сребрна арена у Пули, Луис Буњуел у Кану, Сребрни Хуго у Чикагу, Златно доба Белгијске краљевске кинотеке, „Филмска легенда“ коју додељује Фестивал филмова југоисточне Европе са седиштем у Паризу.

Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.