ХАКЕРИ ОТКРИЛИ ПАКЛЕНИ ПЛАН: Украјина се спремала за стогодишњи рат с Русијом; Пројекат финансирала Велика Британија

Украјинска војска се припремала за стогодишњи рат с Русијом, сведоче нови документи до којих су дошли хакери „Анонимус“ у оквиру британског државног пројекта „Integrity Initiative“.

стогодишњи рат
Илустрација / Фото: АП

Украјинска војска се припремала за стогодишњи рат с Русијом, сведоче нови документи до којих су дошли хакери „Анонимус“ у оквиру британског државног пројекта „Integrity Initiative“.

У петак су „Анонимуси“ објавили нову групу докумената. У „Integrity Initiative“ нису коментарисали ову објаву, али је организација раније признала да су документи до којих су дошли хакери оригинални.

Овога пута у једном од извештаја „Integrity Initiative“ наведено је да је пет сарадника резервних снага војно-обавештајне службе Украјине, старости од 45 до 53 године, посећивало Велику Британију од 6. до 13. јула, с тим што година посете није наведена.

У извештају је наведено да су сви осим једног говорили енглески језик и да су били „етнички Руси“. Двојица су, како је наведено у извештају, раније били пуковници КГБ-а, а двојица су командовала бригадама, док је последњи, како пишу аутори документа, највероватније служио у Државној обавештајној управи Русије (ГРУ).

Они су „јасно дали до знања да се Украјина припрема за дуготрајан рат, украјински ’стогодишњи рат‘, како га је један од њих назвао“, наведено је у публикацији.

Пројекат „Integrity Initiative“ покренут је пре неколико година, а као свој циљ наводи борбу против „руске пропаганде и лажних вести“. У новембру су хакери из „Анонимуса“ саопштили да је могуће да је Велика Британија овај пројекат користила за мешање у унутрашње послове других европских земаља и за информациони рат против Русије.

Како је саопштено на једном од сајтова „Анонимуса“, пројекат је био основан 2015. године, а финансира га британска влада. С пројектом су повезани финансијски стручњак Вилијам Браудер, присталица Алексеја Наваљног Владимир Ашурков и научник Игор Сутјагин, који је 2004. године осуђен због шпијунаже.

Трошкови пројекта за финансијску годину, која се завршава 31. марта ове године, процењују се, како следи из објављених докумената, на 2,51 милион долара. Међу онима који су подржавали пројекат наведени су Стејт департмент САД, НАТО и друштвена мрежа Фејсбук.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.