ПОРАЂАЛА СЕ НА СНЕГУ, А НИКО НИЈЕ СТАО Спасао је мајку и бебу, а родитељи детета су му се ОДУЖИЛИ НА ДИРЉИВ НАЧИН

0

Човек је насред улице тражио помоћ, а сви су га обилазили. Када сам га питао шта се дешава, показао ми је руком на жену која је лежала у снегу и рекао да се порађа, описује драму на Бежанијској коси Стефан Савић, захваљујући коме су мајка и беба спасени.

стефан саавић
Фото: РАС Србија

Мердита Рамадановић (34) кренула је кроз мећаву и снежне сметове пре недељу дана са супругом ка болници да би на свет донела осмо дете. Међутим, немилосрдни временски услови и колапс у саобраћају учинили су да овај „снежни порођај“ запамти цела Србија.

– Враћао сам се са посла око 16 сати, када сам код Кванташке пијаце на Бежанијској коси угледао насред улице човека којег колона аутомобила обилази као да је дрво – почиње причу за Блиц Стефан Савић, командир Казнено-поправног завода.

У то време је на улици била толика гужва, каже он, да је испред њега било најмање стотину аутомобила, па ипак нико није хтео да стане човеку у невољи.

– Када сам отворио прозор и питао човека да ли му нешто треба, показао ми је руком на жену која је лежала поред пута и рекао да се порађа. Жена је у том тренутку већ крварила у снегу – наставља Савић.

стефан савић
Враћао се с посла: Стефан Савић је командир у казнено-поправном заводу / Фото: Стефан Савић, приватна архива

Убрзо је стао још један младић, па су жену заједно сместили на задње седиште аутомобила.

– Супруг јој је брзо поцепао панталоне и доњи веш и након само пар минута зачуо се плач бебе. То је био невероватан тренутак. Обоје су плакали, а човек је кукајући тражио начин да ми се одужи – прича Савић.

Како су и жена и беба биле у опасности, а гужва на улици велика, Савић је дао све од себе да што пре стигну до КБЦ Бежанијска коса. Умало се нису, илуструје он драму, и сударили на раскрсници.

– Када смо стигли до болнице, сиреном сам алармирао особље, ушао сам и викао: „Хитно!“, „Помоћ!“… Пришао је један лекар и питао шта се дешава. Када сам му рекао да се жена породила, упитао је где је беба, на шта сам га одвео до аутомобила и показао новорођенче увијено у тренерку – описује он несвакидашње искуство.

стефан савић
Мајка и беба су добро: Мердита Рамадановић са Стефанијом, својим осмим дететом / Фото: Весна Лалић, РАС Србија

Да су његова реакција и брзина били пресудни за животе мајке и бебе показује и чињеница да је пупчана врпца новорођенчету била обмотана око врата, а да је жена поплавела у лицу. Муњевито су реаговали и медицинари из КБЦ Бежанијска коса.

– Лекари и сестре су се брзо сјурили око аутомобила и све је било решено за само неколико минута. Тада ме је отац новорођенчета упитао: „Куме, како се зовеш?“. Када сам одговорио да сам Стефан, рекао је да ће се малецка звати Стефанија – закључује Стефан Савић причу уз осмех.

С. Дабић, Блиц

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.