ПОРАЂАЛА СЕ НА СНЕГУ, А НИКО НИЈЕ СТАО Спасао је мајку и бебу, а родитељи детета су му се ОДУЖИЛИ НА ДИРЉИВ НАЧИН

Човек је насред улице тражио помоћ, а сви су га обилазили. Када сам га питао шта се дешава, показао ми је руком на жену која је лежала у снегу и рекао да се порађа, описује драму на Бежанијској коси Стефан Савић, захваљујући коме су мајка и беба спасени.

стефан саавић
Фото: РАС Србија

Мердита Рамадановић (34) кренула је кроз мећаву и снежне сметове пре недељу дана са супругом ка болници да би на свет донела осмо дете. Међутим, немилосрдни временски услови и колапс у саобраћају учинили су да овај „снежни порођај“ запамти цела Србија.

– Враћао сам се са посла око 16 сати, када сам код Кванташке пијаце на Бежанијској коси угледао насред улице човека којег колона аутомобила обилази као да је дрво – почиње причу за Блиц Стефан Савић, командир Казнено-поправног завода.

У то време је на улици била толика гужва, каже он, да је испред њега било најмање стотину аутомобила, па ипак нико није хтео да стане човеку у невољи.

– Када сам отворио прозор и питао човека да ли му нешто треба, показао ми је руком на жену која је лежала поред пута и рекао да се порађа. Жена је у том тренутку већ крварила у снегу – наставља Савић.

стефан савић
Враћао се с посла: Стефан Савић је командир у казнено-поправном заводу / Фото: Стефан Савић, приватна архива

Убрзо је стао још један младић, па су жену заједно сместили на задње седиште аутомобила.

– Супруг јој је брзо поцепао панталоне и доњи веш и након само пар минута зачуо се плач бебе. То је био невероватан тренутак. Обоје су плакали, а човек је кукајући тражио начин да ми се одужи – прича Савић.

Како су и жена и беба биле у опасности, а гужва на улици велика, Савић је дао све од себе да што пре стигну до КБЦ Бежанијска коса. Умало се нису, илуструје он драму, и сударили на раскрсници.

– Када смо стигли до болнице, сиреном сам алармирао особље, ушао сам и викао: „Хитно!“, „Помоћ!“… Пришао је један лекар и питао шта се дешава. Када сам му рекао да се жена породила, упитао је где је беба, на шта сам га одвео до аутомобила и показао новорођенче увијено у тренерку – описује он несвакидашње искуство.

стефан савић
Мајка и беба су добро: Мердита Рамадановић са Стефанијом, својим осмим дететом / Фото: Весна Лалић, РАС Србија

Да су његова реакција и брзина били пресудни за животе мајке и бебе показује и чињеница да је пупчана врпца новорођенчету била обмотана око врата, а да је жена поплавела у лицу. Муњевито су реаговали и медицинари из КБЦ Бежанијска коса.

– Лекари и сестре су се брзо сјурили око аутомобила и све је било решено за само неколико минута. Тада ме је отац новорођенчета упитао: „Куме, како се зовеш?“. Када сам одговорио да сам Стефан, рекао је да ће се малецка звати Стефанија – закључује Стефан Савић причу уз осмех.

С. Дабић, Блиц