Архиепископ катарски Макарије: Достојно се одужујете мудром и племенитом пастиру

У завичају патријарха Павла, Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији, литургијом у обновљеној цркви, подигнутој на темељима спаљене 1991. године, у петак 15. новембра је обележена деценија од упокојења 44. поглавара СПЦ, који је, у најтежим годинама за српски народ, „проводио истину Христову између Сциле и Харибде“.

архиепископ катарски макарије
Архиепископ катарски Макарије из Јерусалимске патријаршије служи заупокојену литургији посвећену патријарху Павлу / Фото: Драган Миловановић

Заупокојену литургију служио је изасланик јерусалимског Патријарха, Архиеписког катарски Макарије, уз саслужење владике Јована, Епископа славонског и свештенства ове епархије.

– Српском народу и његовој цркви Патријарх Павле је оставио потпис свеца и ви му се достојно одужујете – казао је епископ Макарије.

Звона са новог торња од раног јутра су позивала на литургију. Одавно није било такве пуноте у звуку који се разлегао завичајном, патријарховом равницом. Одавно тај звук није окупио толико Срба да им црква, барем на један дан, буде истинско прибежиште и уточиште.

– Задивљен сам новим храмом, заслужио је то наш Паја – говори Петар Радосављевић из Слатине.

Он се дуго задржао испред иконе са ликом омиљеног поглавара Српске цркве, али и испод малене стаклене витрине у којој се на левој страни зида, испод прозора, чува његов омофор, златовезом ишаран. Чини се, на тренутак, као да га је управо сад окачио о стари дрвени чивилук.

Владика славонски Јован (Ћулибрк) испред обновљеног храма у Кућанцима

После литургије, ломљења славског колача, у сусрет великом православном празнику – Ђурђицу, владика Јован је госте и кућанске домаћине који су овде остали и опстали да трају, повео у обилазак обновљеног патријарховог имања. У кућу, у њиву, у нови парохијски дом…

Фото: Н. Фифић

– Ово је обнова и душе нашег народа – казао је владика. – Ми смо, ипак, тек на почетку посла. Намера нам је да ова кућа буде отворени музеј посвећен патријарху Павлу. Овде ће бити све његове „станице“. Одавде, одакле је кренуо, па преко овчарско-кабларских манастира, Сарајева, Косова и Метохије, до Београда… У дубини имања биће парк и конаци у којима ћемо дочекивати децу наших Славонаца из читавог света.

Обратио се, потом, славонским домаћинима владика Јован, на само њему својствен начин:

– Дођите, доведите децу да негују и памте завичај.

До касних вечерњих сати дан посвећен патријарху Павлу био је испуњен сећањем на његову личност и његова дела. Дан који је спојио људе у лепоти душе под торњем обновљене цркве. На темељима старе исто је именована – Црква светих апостола Петра и Павла.

архиепископ катарски макарије
Кућанци

Служио Патријарх Иринеј

Освећење обновљене цркве у Кућанцима служио је сутрадан Патријарх Иринеј. Он је  претходног дана допутовао у Слатину и присуствовао духовној академији. Српска православна црква је, уз годишњицу упокојења патријарха Павла, обележила и осам векова самосталности СПЦ и прославила Ђурђиц, крсну славу многобројних српских, славонских домаћина.

Милена Марковић, Новости / Хронограф