ЕКСКЛУЗИВНО! РОНИЛАЦ ИВАН КАРАЏИЋ О СПАСАВАЊУ ЗАРОБЉЕНИХ ДЕЧАКА: Браћо и сестре хвала на подршци, исцрпљен сам али нећу одустати!

Ронилац Иван Караџић: Отац ми је рођен у Србији, одрастао сам у Данској. Најбољи сам познавалац подводних пећина. Добра вест је да се ниво воде спушта.

ронилац иван караџић
Иван Караџић са колегом на Тајланду/Фото: Новости

Хвала на подршци, браћо и сестре из Србије!

Ово, ексклузивно за Новости поручује Иван Караџић (44), ронилац са Тајланда, један од водећих спасилаца који покушавају да извуку на сигурно дечаке заробљене у пећини.

Њих 12 са тренером налазе се дубоко испод површине већ две седмице. Након што су пронађени, акција у коју су се укључили волонтери са свих страна света добила је нови циљ – сачувати их живе, а потом их одвести на сигурно. У томе их спречавају кише, најављени монсуни, мрачни и уски пролази, недовољно кисеоника… У међувремену, један од најбољих ронилаца преминуо је покушавајући да изрони, услед недостатка ваздуха.

То је био велики ударац за све, како каже Караџић, али није им убило оптимизам, преко потребан.

Иван је српског порекла, а одрастао је у Данској, одакле је дошао на Тајланд 2007. године.

– Отац ми је из Србије – напомиње Иван. – Мајка је Данкиња. У Србији сам био много пута. Проводио сам ту и по месец, два. Међутим, нисам долазио од 1986. године… За Тајланд ме је везала његова лепота, али и љубав коју сам ту пронашао.

Писма родитељима пуна наде: Дечаци су, захваљујући рониоцима, послали писма својим родитељима – „Не брините, добро сам“, „Волим маму, тату и сестру. Не брините за мене“, „Волим вас све“, „Мама и тата, ако изађем, донесите ми печено месо да једем“, „Учитељи, немојте да нам дате превише домаћих задатака“. Тренер је поручио свим родитељима да обећава да ће бринути о њиховој деци најбоље што уме и додао је да се извињава свима. Реакције на његову одлуку да одведе млади тим у пећину су подељене. Већина рођака ових дечака и њихови најближи рекли су да не осуђују младића, мада су му појединци замерили на – „глупој одлуци“.

После целодневног напора ипак проналази снаге за разговор. Исцрпљен је, али нема одустајања. Моли за разумевање, а не схвата да га има и напретек, уз сву подршку, понос и позитивну енергију коју му шаљу сви чије су мисли уз децу из Тајланда. Захваљује се притом, ненавикнут на пажњу коју добија.

– Направили смо значајан напредак – открива за „Новости“ Караџић. – Расположени смо сви, а ја сам веома оптимистичан!

На питање када ће и како децу сместити на сигурно, одговара само – учинићемо то!

– Извадићемо их оданде! Нисам сигуран баш за временске оквире и рокове, зато што је потребно много, много озбиљне припреме пре тога – објашњава Караџић.

Све време је на терену. Не допушта да га савладају емоције. Ни њему, ни његовим колегама, а у овим тренуцима и саборцима, није лако. Сви погледи су уперени у њих.

– Веома сам уморан. Ноћу стигнем да одспавам само три, четири сата. А после тога ме чекају веома изазовни задаци – прича Иван, коментаришући протеклу суботу. – Добра вест је што се ниво воде и даље спушта…

Српски језик не разуме, али срећан је што су сви поносни на њега.

– Пренесите поздраве Србији! – каже Иван за Новости.

На Тајланду ради годинама као инструктор роњења, а посебна специјалност му је управо роњење у подводним пећинама. Никада до сада није учествовао у сличној мисији – спасавања деце у оваквим условима. Како је објаснио, конфигурација терена је веома опасна.

ронилац иван караџић
Иван је сигуран да ће дечаци бити спасени/Фото: Новости

– Сат и по пешке прелазимо пре првог зарона. Смењују се нагли успони и падови. Нема видљивости. Вода је мутна, а кроз неке пролазе може да прође само ронилац, без боца за кисеоник – описује Караџић и додаје да не зна још план за наредни дан.

– Када се врати тим који је најскорије заронио договарамо се за даље, а надлежни одлучују – напомиње наш саговорник.

Битно је да наду не губи.

У међувремену, Тајланду стиже подршка са свих страна планете. Илон Маск, иноватор, инжењер и бизнисмен послао је тим својих инжењера који би могли да помогну у акцији. Шеф спасилачке мисије у суботу је изјавио да су наредна три дана идеална за њихов подухват, јер после тога се очекује раст нивоа воде. Монсунске кише поништиће онда сав постигнут труд и дренажу воде.

ронилац иван караџић
Припреме за спасавање дечака/Фото:Инстаграм

– Простор на ком се налазе деца смањиће се тада на десет квадратних метара – упозорава Тајланђанин, наглашавајући да је потребна јасна одлука о евакуацији.

Иако је руководилац спасилачке акција данима говорио да дечаци нису способни за пливање и роњење, временски услови су га натерали да се предомисли. Све време се упумпава ваздух у пећински комплекс у чијем забаченом делу се налази млади фудбалски тим са својим тренером. Дечаци уче основе роњења, у случају да се погоршају прилике, и дође до изненадне евакуације.

Шанса за спас највећа ових дана

Спасилачка мисија, која треба да извуче дечаке и њиховог тренера из пећине у Тајланду, има највећу шансу да у томе успе наредна три или четири дана, рекао је вођа спасилачке операције Наронгсак Осотанакорн.

– Тренутна ситуација, са нивоима ваздуха и воде, као и стање дечака, најбоља је досад … Њихово проналажење било је само мала победа – каже Наронгсак.

Он каже да спасиоци воде рат и са временом и са метеоролошким условима, јер се у недељу очекује почетак сезоне монсуна, а тиме и обилне кише, преноси Ројтерс.

ронилац иван караџић

Милијана Рогач, Новости