У СЕЛУ ТРОСТРУКОГ УБИЦЕ СТРАХ И ТИШИНА Мештани закључани у кућама поручују: „Полиција се само провоза и оде, ми ОСТАЈЕМО САМИ“

Новинарске екипе јутрос су посетиле село Брђане, у којем се вишеструки убица Един Гачић настанио по изласку из затвора. По писању Дневног Аваза призор који су затекли по доласку у село је застрашујући, селом владају мук и тишина.

един гачић
Фото: Facebook

Мало мештана што је још остало у Брђанима закључано је у кућама и никоме не отварају. Врата је новинарској екипи отворила једна госпођа која је тражила да остане анонимна. Рекла је да не спава већ две ноћи и да се боји за себе и своју породицу. Полицију скоро и да не виђа, тек по један полицијски ауто дневно прође кроз село.

На крају села налази се кућа вишеструког убице Едина Гачића. Врата на кући била су широм отворена, а од полиције није било ни трага ни гласа.

У непосредној близини Единове куће живи Сафет Пргуда са својом породицом те је једини у овом селу одлучио дати изјаву.

– Чим се доселио у наше село, одмах сам чуо да је тек изашао из затвора и да није психички стабилна особа. Није ми било свеједно да таква особа живи у мом комшилуку, због тога сам страховао за себе и своју породицу. Али шта сам могао, свако има право да купи некретнину и настани се где жели – казао је Пргуда.

Сафет је очекивао да ће Един Гачић опет направити неки проблем, како каже, само је чекао тај тренутак да му јаве.

– Шокиран сам и без текста остао када сам сазнао да је мој комшија починио тако страшно убиство, а још страшније што се и трећи дан налази у бегу. Могу вам сигурно рећи да нисмо задовољни радом полиције, ево, као што видите, њих у селу нема, само се провозају и оду, а ми опет останемо сами – додао је Пргуда.

един гачић

Сафет је на крају разговора додао да није оптимистичан и да сумња да ће полиција ускоро пронаћи и привести правди Едина Гачића.

Близак извор истрази открива да полиција тренутно врши детаљне претраге шуме изнад села Брђани и Подорашца. Полицајци претражују старе железничке тунеле којима је возио „ћира“, такође, претражују се пећине и ловачке куће у којима постоји могућност да би се вишеструки убица Един Гачић могао крити.

Гачића сумњиче за брутално убиство Сауда Султанића у месту Подорашац код Коњица. Он је у понедељак ујутру ушао у продавницу коју је држао Сутланић и у њега пуцао из пушке, а затим га убо ножем у врат.

един гачић
Сауд Султанић / Фото: Facebook

Гачић је био припадник злогласног одреда Ел Муџахид, а већ је одслужио казну за убиство пријатеља, као и своје мајке. На свом Фејсбук профилу, под називом Абу Енес Бин Мухарем, вишеструки убица Един Гачић нудио је туристичке услуге за домаће и стране туристе.

Он је туристичке услуге нудио у својој кући и камп приколици, по избору туриста, уз домаћу храну и „узбудљива бициклистичка спуштања“ низ Брђане у Коњицу, пише Аваз. Такође, на Фејсбуку је као своје запослење навео да је терориста, преноси Српскаинфо.

На подручју села око Коњица у последња два дана је опсадно стање, на сваких стотинак метара може се видети полицајац. Сви су наоружани аутоматским пушкама, а полицајцима из Коњица стигла је подршка од колега из Мостара. У Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона су појаснили да су претресене локације које су довођење у везу са Гачићем, али за сада то није дало резултате. Према незваничним информацијама у једном од претресених објеката нађена је и одређена количина експлозива.

Мештани села Подорашац истичу да су у страху од Гачића, зато што је реч о веома опасном и наоружаном човеку. Оно што је посебно узнемирило мештане јесте што се убиство догодило тачно преко пута основне школе и у време када су деца долазила на наставу, пише Српскаинфо.

един гачић
Фото: Бљесак.инфо

Током јучерашњег дана на друштвеним мрежама појавиле су се разне дезинформације о томе где се крије Гачић, због чега су морали реаговати из Полицијске управе Коњиц.

Према нашим сазнањима МУП ХНК обавестио је све полицијске агенције у БиХ да трагају за Гачићем, поготово Граничну полицију БиХ, јер постоји могућност да би могао побећи преко границе.

Извор близак истрази појаснио је да полиција има снимак са безбедносних камера, на основу који су идентификовали Гачића.

– Са сигурношћу још нико не зна мотив овог убиства. Гачић је ујутру ушао у продавницу у којој је био Султанић и одмах у њега испалио хитац из ватреног оружја, а потом му пришао и убо га ножем у врат – појаснио је извор близак истрази.

Познаници убијеног Султанића истичу да се њих двојица нису дружили и да нису долазили „из истих светова“. За Султанића кажу да је био добар и вредан комшија, а иза њега је остала супруга и троје деце.

Злочиначки пут

Злочиначки пут Гачића почео је за време рата, када се са тек напуњених 18 година прикључио одреду Ел муџахид, који је био у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ и познатом по најмонструознијим злочиним над српским војницима.

Гачић је неколико месеци по окончању рата у БиХ убио саборца из одреда Ел муџахид Исмета Гунића, такође Бањалучанина.

Због овог злочина осуђен је на осам година затвора, а када је издржао више од две трећине казне Гачић је стекао право на слободне допусте из Казнено-поправног завода Зеница.

Един Гачић / Фото: Youtube screrenshot

Пошто је пуштен на слободан викенд, Гачић је 25. августа 2002. године отишао до стана своје мајке Сифете у Улици Енвера Шеховића у Зеници и у мајку хладнокрвно испуцао два хица, а затим се удаљио.

Полиција је убицу ухапсила неколико дана касније, а Кантонални суд га је у фебруару 2003. осудио на јединствену казну од 20 година дуготрајног затвора. Овом казном су Гачићу обједињене пресуде због ранијег убиства саборца и убиства мајке. Средином 2017. године одслужио је ову казну и изашао из затвора. Управо због његовог пуштања, безбедносне агенције су одржавале састанке како би утврдиле да ли представља опасност по националну безбедност.

Пиштољ за убијеног Србина

Како би добио што повољнији положај, још 2010. године Едина Гачића је саслушао инспектор Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ о злочинима које је починио одред Ел муџахид над Србима.

Гачић је између осталог испричао да су их Арапи који су били на челу одреда дрогирали хептаноном, артаном и другим дрогама уочи борби са Војском РС, те како се за једног закланог Србина добијао пиштољ са посветом.

Аваз / Горан Обрадовић, Блиц