Буба Ђоковић: Новооткривени инсект назван по српском тениском шампиону јер дели с њим исте особине

Откривена је и описана нова пећинска врста инсеката за науку, која је названа Duvalius djokovici (Ђоковићев дувалијус), у част трофејног тениског шампиона Новака Ђоковића.

буба ђоковић

Јединствени пећински предатор трчуљак пронађен је у Симиној јами, на планини Повлен. Са Новаком дели заједничке особине – брзину, снагу, еластичност, истрајност, способност да опстаје у суровом окружењу, објашњавају научници. Истичу да је овај инсект предатор у подземној средини, као што је Новак фигуративно на тениском терену.

Научни рад са открићем и описом нове врсте инсеката у Симиној јами, која се налази у селу Горње Кошље на планини Повлен у околини Љубовије у западној Србији, објављен је пре неколико дана у реномираном међународном зоолошком научном часопису Annales Zoologici Fennici, саопштио је Биолошки факултет у Београду.

Нову врсту за науку су описали проф. др Срећко Ћурчић и др Никола Весовић са Универзитета у Београду – Биолошког факултета, као и ентомолог и биоспелеолог Драган Павићевић из Београда. Типске примерке ове врсте су сакупили биоспелеолози Милош Кураица, који је такође један од аутора овог научног рада, као и др Ива Њуњић.

Duvalius djokovici (у преводу „Ђоковићев дувалијус“) веома је ретка и уско локализована врста инсеката трчуљака, наводи се у саопштењу Биолошког факултета.

„Насељава Симину јаму и нигде се више не може наћи у свету. У питању је ситна, потпуно слепа и депигментисана врста инсеката са дугачким ногама и антенама. Она је јако хитра и грабљива, а храни се другим ситним животињама које насељавају наведену јаму“, пише у саопштењу.

Сматра се да је врста врло стара, а њени најближи сродници насељавају западну Србију и везани су за земљиште планине Маљен и пећинске објекте у околини Ваљева.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Vesović (@insects.veson)

Заједничке особине са Новаком Ђоковићем

Аутори су нашли сличност између нове врсте инсеката за науку и Новака Ђоковића на основу неколико заједничких особина: брзине, снаге, истрајности, еластичности и способности да опстаје у суровом окружењу.

„Нова врста инсеката је предатор у подземној средини, а Новак фигуративно на тениском терену. Такође, обоје потичу из Србије. Аутори нове врсте су и обожаваоци Новака Ђоковића, тако да је то још један додатни разлог зашто су врсту назвали баш по најбољем тенисеру свих времена и једном од најдоминантнијих спортиста света икада“, наводи се у саопштењу.

Иначе, нова врста инсеката није прва врста животиња која је названа по Новаку Ђоковићу.

Недавно је описана нова слатководна врста пужева за науку из Црне Горе у научном часопису Subterranean Biology, која је названа Travunijana djokovici.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.