Буба Ђоковић: Новооткривени инсект назван по српском тениском шампиону јер дели с њим исте особине

Откривена је и описана нова пећинска врста инсеката за науку, која је названа Duvalius djokovici (Ђоковићев дувалијус), у част трофејног тениског шампиона Новака Ђоковића.

буба ђоковић

Јединствени пећински предатор трчуљак пронађен је у Симиној јами, на планини Повлен. Са Новаком дели заједничке особине – брзину, снагу, еластичност, истрајност, способност да опстаје у суровом окружењу, објашњавају научници. Истичу да је овај инсект предатор у подземној средини, као што је Новак фигуративно на тениском терену.

Научни рад са открићем и описом нове врсте инсеката у Симиној јами, која се налази у селу Горње Кошље на планини Повлен у околини Љубовије у западној Србији, објављен је пре неколико дана у реномираном међународном зоолошком научном часопису Annales Zoologici Fennici, саопштио је Биолошки факултет у Београду.

Нову врсту за науку су описали проф. др Срећко Ћурчић и др Никола Весовић са Универзитета у Београду – Биолошког факултета, као и ентомолог и биоспелеолог Драган Павићевић из Београда. Типске примерке ове врсте су сакупили биоспелеолози Милош Кураица, који је такође један од аутора овог научног рада, као и др Ива Њуњић.

Duvalius djokovici (у преводу „Ђоковићев дувалијус“) веома је ретка и уско локализована врста инсеката трчуљака, наводи се у саопштењу Биолошког факултета.

„Насељава Симину јаму и нигде се више не може наћи у свету. У питању је ситна, потпуно слепа и депигментисана врста инсеката са дугачким ногама и антенама. Она је јако хитра и грабљива, а храни се другим ситним животињама које насељавају наведену јаму“, пише у саопштењу.

Сматра се да је врста врло стара, а њени најближи сродници насељавају западну Србију и везани су за земљиште планине Маљен и пећинске објекте у околини Ваљева.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Vesović (@insects.veson)

Заједничке особине са Новаком Ђоковићем

Аутори су нашли сличност између нове врсте инсеката за науку и Новака Ђоковића на основу неколико заједничких особина: брзине, снаге, истрајности, еластичности и способности да опстаје у суровом окружењу.

„Нова врста инсеката је предатор у подземној средини, а Новак фигуративно на тениском терену. Такође, обоје потичу из Србије. Аутори нове врсте су и обожаваоци Новака Ђоковића, тако да је то још један додатни разлог зашто су врсту назвали баш по најбољем тенисеру свих времена и једном од најдоминантнијих спортиста света икада“, наводи се у саопштењу.

Иначе, нова врста инсеката није прва врста животиња која је названа по Новаку Ђоковићу.

Недавно је описана нова слатководна врста пужева за науку из Црне Горе у научном часопису Subterranean Biology, која је названа Travunijana djokovici.

РТС