„НЕ МОГУ ВИШЕ ДА ПОДНЕСЕМ КРИТИКЕ“ Дванаестогодишњи дечак који се убио из очевог пиштоља оставио ПОТРЕСНО ОПРОШТАЈНО ПИСМО

Дванаестогодишњи дечак из једног села на југу Србије извршио је јуче самоубиство пуцајући себи у уста из очевог пиштоља. Поред његовог беживотног тела пронађено је опроштајно писмо упућено родитељима, као и 15 евра. Како сазнајемо, дечак, који је био на самом почетку живота, је у писму написао да се на овај ужасан корак одлучио јер није могао више да „поднесе критике због лоших оцена“.

дечак
Фото: Младен Шурјанаац, РАС Србија

Шта се тачно дешавало у глави и души дванаестогодишњака, па се одлучио на тако стравичан корак, вероватно никада неће бити сасвим јасно. Међутим, у опроштајном писму дечак је, како незванично сазнајемо, написао јако потресне речи:

„Не могу више да поднесем критике због лоших оцена. Сада више нећете имати кога да критикујете…“, написао је дванаестогодишњак.

Како сазнајемо, у писму је навео и да се нада да ће дете које ће његова мајка ускоро родити „бити боље него он“.

„Надам се да ће вас он усрећити и да ће бити бољи него ја“, написао је овај ђак шестог разреда основне школе у опроштајном писму, сазнаје Блиц, а потом је додао:

„Немам ништа више да вам оставим, сем уштеђевине од 15 евра“.

Дванаестогодишњак се убио пуцајући себи у уста из очевог пиштоља. Ова незапамћена трагедија догодила се у породичној кући на југу Србије, а откривена је када је породица пронашла дечаково тело и позвала локални Дом здравља да тражи помоћ.

Како сазнајемо, лекари су брзо стигли на лице места, међутим нису могли да ураде ништа осим да констатују смрт детета.

Поред дечаковог беживотног тела пронађени су 15 евра и опроштајно писмо.

Пиштољ украо од оца

Према незваничним информацијама, дечак се убио пиштољем свог оца. Оружје је било закључано у једној фиоци, а он ју је обио и узео пиштољ.

Дечакова мајка, која је трудна, у време трагедије била је код комшија, док је отац био у набавци дрва.

Како сазнајемо, отац преминулог дечака иначе бави се тешким физичким послом. Дечак има и млађу сестру.

Мештани у шоку

Мештани овог села на југу Србије у шоку су због ужасног самоубиства дечака на прагу живота. Како кажу, о његовој породици имају само речи хвале.

– Деловали су као срећна породица. Ништа није указивало на трагедију – рекла је за Блиц једна мештанка.

Мештани наводе да се дечак са оцем и мајком и млађом сестром недавно доселио из суседног села где су купили имање.

– То је мирно, добро, паметно дете. Па, где због оцена да се убијеш?! – не може да се начуди један од комшија.

Тело дечака још у кући

Обдукција дечака није рађена, а његово тело остало је у кући, на месту трагедије.

Психолог: Деца депресију испољавају другачије од одраслих

Како је могуће да нико није приметио да дечак пати и размишља да себи одузме живот, за Блиц објаснила је психолог Марина Недејин Симић. Она је навела да се депресија код деце и адолесцената често не испољава на исти начин као код одраслих.

– Тешко је препознати депресију код деце јер су симптоми слични онима који су иначе карактеристични за период пубертета и адолесценције. Оно што типично подразумевамо под знацима депресије: да је дете тужно и меланхолично, врло често је, а посебно код дечака, замењено агресијом и променљивим расположењем – објашњава Недејин Симић.

Она је додала да постоје знаци на које родитељи и ближњи треба да реагују ако примете код детета.

– Промена расположења, агресивност, туга или осећај кривице. Важно је обратити пажњу и да ли је дете развило поремећај спавања – тешко се успављује, превише спава или се буди рано – објашњава психолог и додаје да уколико родитељи сумњају да им дете пати од депресије, треба да консултују стручну особу.

Такође је, додаје Недејин Симић, значајно ако се примети и промена у исхрани детета.

– Најчешће то буде потпуни губитак апетита, мада постоје и супротни случави, попут преједања. Ми то називамо емотивна глад, која се надокнађује храном – објашњава она.

Психолог саветује да родитељи или старатељи треба да консултују стручну помоћ ако код детета постоји могући окидач попут пада успеха у школи, повлачења у себе или проблеми са пријатељима и слично.

– У тим случајевима постоје циљани интервјуи који се раде са децом. Најмлађи често нису ни свесни да имају проблем, примећују промене, али не знају због чега је и како дошло до тих промена – додала је она.

СОС телефон за помоћ особама које размишљају о самоубиству

Уколико вам је потребна помоћ, сваког дана можете позвати волонтере Центра „Срце“ од 17 до 23 часа на број телефона 0800-300-303 или им се обратите мејлом на vanja@centarsrceorg

Волонтери разговарају с људима који су усамљени, узнемирени, повређени, тужни, очајни, несигурни…

М. Ивановић, Ј. Алексић, Блиц