Европска престоница културе и фантомски „чувари контејнера“

Нови Сад је у октобру 2016. године, у Бриселу, проглашен Европском престоницом културе за 2021. Годину. Ово је први пут да ту престижну титулу носи град из земље која је кандидат за чланство у ЕУ.

европска престоница културе
Европска престоница културе – свакодневна слилка у Новом Саду / Фото: Зелена патрола

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај заједништва.

А „еколошка култура“? Да ли Европљани под тим подразумевају и „еколошку културу“? Има ли је у Новом Саду? Ако питате ЈКП Градска чистоћа „еколошка култура“ кошта! Због тога су граду Новом Саду потребни и комунална полиција и “чувари контејнера”.

Према анкети коју је урадила екипа Зелене патроле, ретки су новосађани који су чули за патроле које чувају новосадске контејнере, тзв. чуваре контејнера, али они постоје, ту су, међу нама, можда их нико није видео на терену, али ту су, чувају имовину новосађана и чувају „еколошку културу“, по речима Данијеле Јанков, портпарола ЈКП Градска чистоћа.

европскса престоница културе
Данијела Јанков, портпарол ЈКП Градска чистоћа / Фото: Зелена патрола

За ове чуваре издвајала су се и издвајаће се значајна финансијска средства.

– Патроле које су ангажоване на обиласку контејнера и друге комуналне опреме, пре свега су превентивна мера која је уведена због појачане потребе, а у смислу заштите имовине ЈКП Чистоћа и свих грађана Новог Сада. Када говоримо о имовини говоримо пре свега о нарушавању посуда за одлагање отпада, односно о њиховом уништењу, оштећењу поклопаца, подземних контејнера, кућишта подземних контејнера, џакова који су саставни део контејнера. – изјавила је Данијела Јанков, портпарол ЈКП Градска чистоћа.

– Чуваре контејнера на њиховом радном месту никада нисам видео. Дешава се да смеће поред контејнера стоји по неколико дана, њих нигде нема, ако већ стоје поред контејнера, ако примећују, требало би да јаве, да дође камион и да покупи. – каже за Зелену патролу, Младен Саватовић, новинар VOICE-а.

европска престоница културе
Младен Саватовић / Фото: Зелена патрола

Како изгледају чувари контејнера, где се крећу…? Како наводе у ЈКП Градска чистоћа, патрола је састављена од два лице и они раде 24 х дневно.

Али како изгледају…

– Мислим да су им униформе црне, али нисам стајала поред њих, јер нису у мојој надлежности, па не знам. Да, виђала сам их по граду, то су два човека у црним униформама. – изјавила је за Зелену патролу, Данијела Јанков, портпарол ЈКП градска чистоћа.

По Закону о доступности информација од јавног значаја обратили смо се фирми Ипон безбедност доо из Новог Сада и од директора, Дејана Гољевца, добили следећи одговор:

„Пре свега нам је важно да Вам скренемо пажњу на врло важне чињенице. Наиме, не постоје „чувари контејнера“, како их медији пежоративно и, сматрамо, тенденциозно називају. Реч је о лиценцираним службеницима обезбеђења, који раде у предузећу за физичко-техничко обезбеђење ангажованом по основу јавне набавке. Ти људи су ангажовани да штите имовину Града Новог Сада и спрече уништавање имовине. У овом случају реч је о контејнерима, али у осталим областима свог посла ти људи обезбеђују јавне скупове, догађаје, имовину и друге људе. Стога Вас молимо, као професионалца у свом послу, да уважите ову молбу и не називате службенике обезбеђења који раде у патролама – чуварима контејнера, то је за њих професионална увреда и унижавање посла који обављају.“

европска престоница културе
Сиромашни грађани, најчешће жртве Патрола за чување контејнера / Фото: Зелена патрола

Упркос доброј вољи да снимимо ове патроле током њихових активности нисмо успели да се договоримо за снимање због њихове заузетости.

Претходне године ове патроле су имале више од 3000 интервенција, и том приликом су пописани и пријављени грађани који су на било који начин угрожавали имовину ЈКП Градска чистоћа.

– Одакле право приватном обезбеђењу да Вам тражи личну карту или било који идентификациони документ? По Закону о доступности информација од јавног значаја и Закону о обезбеђењу, нико осим полиције нема право да вам тражи идентификацију на јавном месту. – Младен Саватовић, новинар VOICE-а.

– Кад почнеш да чепркаш по контејнеру, он дође с леђа и ћапи те, зато што си узела кору хлеба или стару лепињу да идеш код судије за прекршаје и да одлежиш 5 дана у затвору…то је поента приче. – Светозар Јовичић, удружење Комшија.

европска престоница културе
Светозар Јовичић, удружење Комшија

Без обзира на постојање патрола које чувају контејнере, многи грађани нису задовољни одржавањем чистоће у граду. Један од њих је и Владета Јовановић, из улице Новосадског сајма.

европска престоница културе
Владета Јовановић – Они пребацују одговорност с једних на друге а нама смрди под прозором / Фото: Зелена патрола

– Ове подземне контејнере истовремено користе многе фирме и ми грађани. По мом мишљењу, контејнери су постављени у нашој улици тако да камиони за одвоз смећа не могу да приступе контејнерима. Овде не може камион Чистоће да прође. Паркинг сервис не долази редовно, нико ништа не санкционише. Имамо силне дописе, свима смо се обраћали, сви пребацују одговорност једни на друге. Ми само тражимо да се контејнери изместе. Нама су прозори ту, смеће нам је под носом. Сматрам да је то у 21. веку срамота, у граду који се хвали да је престоница културе. Ми имамо све те службе, које се плаћају, али нико ништа не ради. – каже Владета Јовановић, који је “приоритет” у ЈКП Градска чистоћа.

Више о овој теми у емисији Зелене патроле “Нови Сад – Чиста логика И здрав разум”:

Зелена патрола