КАКО ЈЕ ПУТИН СПАСАО АМЕРИЧКЕ АВИЈАТИЧАРЕ: Овај потез Русије их је извукао из провалије! (ВИДЕО)

Почетком ове године је постало познато како је припајање Крима Руској Федерацији утицало на америчко ратно ваздухопловство.

припајање крима
Фото: ЕПА

Почетком ове године је постало познато како је припајање Крима Руској Федерацији утицало на америчко ратно ваздухопловство.

И то врло позитивно, али на рачун Европљана. Опширније о овој теми је писао новинар Кајл Ремпфер на страницама Ер Форс Тајмс.

Према Рампферу, ове године ће се знатно повећати финансирање програма Европске иницијативе превенције (ЕДИ), што ће осигурати висок ниво запослености за америчко ратно ваздухопловство и нове уносне уговоре за америчке компаније и извођаче радова.

Аутор објаве је подсетио да је Европска иницијатива превенције покренута 2014. године као одговор на “анексију” Крима од стране Русије. У то време Пентагон је имао озбиљне финансијске потешкоће због резања и замрзавања буџета за одбрану.

Стога се “руска агресија” догодила у право време. То је омогућило Министарству одбране Сједињених Држава да добије милијарде долара подршке од европских савезника, пише Кајл Ремпфер.

Сетите се 44. председника Сједињених Држава Барака Обаме, Трамповог претходника, који је значајно смањио трошкове одбране, што је могло довести до масовног отпуштања војног особља, укључујући и пилоте ваздушних снага.

Али после славних догађаја догодиле су се чаробне промене. До 2018. године је Европска иницијатива превенције Европљане коштала 4,8 милијарди долара, а ове године је Вашингтон из Брисела већ добио 6,5 милијарди долара, што је укупно више од 10 милијарди долара, пише Кајл Ремпфер.

Генерал Тод Волтерс, командант америчког ратног ваздухопловства у Европи, није скривао радост током видеоконференције одржане прошлог лета у Бриселу и Вашингтону. Он је одушевљено поздравио повећање буџета Европске иницијативе превенције и признао да ће готово сав новац отићи Американцима, првенствено за потребе америчких војних авиона.

Док су писали на форумима који су расправљали о тој вести, европски функционери су, видевши задовољство генерала Волтерса, злокобно шапутали: “Нека се захвали Русима што су заузели Крим”, коментаришући чланак Кајла Ремпфера пише руски портал Слободна штампа.

Курир /Логично.ком