Порез од „Плазме“ иде Холандији

Компанија „Кока-кола“ крајем јуна преузеће пожаревачки бренд, а највероватније и „Књаз Милош“. Намет на капитални добитак плаћа се држави где је продавац резидент.

пожаревачки бренд
Бамби ће до краја јуна прећи у руке „Кока-коле“ / Фото: Танјуг

Бамби ће до краја јуна прећи у руке „Кока-коле“, а врло брзо ова међународна компанија ће преузети и „Књаз Милош“. Како Новости незванично сазнају, „Моји брендови“ су продали и чувену аранђеловачку фабрику воде и то по приближно истој цени – 260 милиона евра. Толико су добили и за произвођача „плазме“.

Својевремено су „Моји брендови“ три најпознатија српска произвођача платили 575 милиона евра. Током година у њих су инвестирали 120 милиона евра. За две од три фабрике сада су договорили око 520 милиона евра. Како Новости незванично сазнају, намеравју да продају и трећу компанију „Имлек“, али тек за две године.

Продаја једног од најпопуларнијих брендова у Србији отворила је и питање где ће продавац измирити своје пореске обавезе. Тренутно још није сасвим јасно хоће ли основа за плаћање бити. Порез на капиталну добит се плаћа на разлику између набавне и продајне цене. Уколико су својевремено „Моји брендови“ за „Бамби“ дали мање од 260 милиона евра, на разлику ће платити порез. По свој прилици – у Холандији. Тамо је регистрован „Денјуб фудс“, власник „Мојих брендова“.

– „Бамби“, независно од трансакције, плаћа све порезе у Србији – објашњава Милица Бисић, економиста и стручњак за порезе. – Сама трансакција може створити капитални добитак продавцу, зависи од разлике између продајне и набавне цене. Порез на капитални добитак се, према Уговору о избегавању двоструког опорезивања између Србије и Холандије, плаћа Холандији. Начелно правило јесте да се овај порез плаћа држави резидентности продавца. У овом случају Холандији.

Наш кондитор вреди више

Оснивач пожаревачког гиганта Момчило Филиповић каже, за Новости, да је „Кока-кола“ направила одличан посао у куповини „Бамбија“. – „Кока-кола“ јесте мултинационална компанија, али ја мислим да је у овој трансакцији боље прошла – каже Филиповић. – „Бамби“ вреди више. Када смо оснивали „Бамби“ није постојао приватни сектор. Имао сам понуду да уђем у власништво, али сам знао да држава то не би дозволила.

кока кола

Продају и „Бамбија“ и „Књаза“ мораће да одобри и Комисија за заштиту конкуренције. Како Новости сазнају, „Кока-кола“ би без проблема могла да купи „Књаз Милош“, без обзира на то што би онда њихов удео у тржишту воде био око 40 одсто. Уз то, њима би чак и законски могло да се дозволи да тај проценат иде и до 50 одсто, уколико они то не злоупотребе.

– Процењује се учешће на тржишту и не може унапред да се зна да ли ће неко добити или не, али „Кока-кола“ има озбиљан тим адвоката и људе који се тиме баве, тако да не би ту требало да буде проблема – објашњава наш извор. – Уз то, они су регионални играч и неће само у Србији тражити дозволу. Свакако, органи који се тиме баве пазе да се таква позиција не злуопотреби. Без дозволе, рецимо, Комисије за заштиту конкуренције не могу да почну да раде, без обзира да ли потпишу уговор или не. Дозволу ће „Кока-кола“ морати да тражи и за куповину „Бамбија“.

Привредници верују да ова продаја доноси нове могућности за вишеструку корист привреди Србије, и компанији „Бамби“ и запосленима у њој, и држави и локалној заједници, кроз нове инвестиције, раст производње, продаје, зарада, буџетских прихода…

Продавац ћути

Одговоре на питања која смо послали Фонду Mid Europa Partners, око плаћања пореза после обављене трансанкције, међутим, до уторка нисмо добили. Нико званично није могао да нам каже ни у компанији „Моји брендови“, где ће ова ставка бити плаћена – у Србији или у Холандији.

– За српску економију најважније је да ће и после промене власника, које се данас догађају, свакодневно и свуда у свету, „Бамби“ остати у Србији, да овде производи и запошљава наше људе, извози српске производе у свет, плаћа нашој држави порезе и доприносе, који већ сада износе 10 милиона евра годишње – каже за Новости Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

– Чињеница да једна глобална компанија као што је „Кока-кола“, која овде већ има фабрике, даље шири пословање на нашем тржишту, најбољи је доказ да је пословна и инвестициона клима у Србији подстицајна за профитабилно привређивање и улагање. То је и најбоља препорука међународној пословној заједници, другим инвеститорима да је Србија место вредно њиховог капитала, кроз инвестиције у постојеће компаније или гринфилд пројекте.

пожаревачки бренд

Према његовим речима, ова аквизиција „Бамбија“ превазилази досадашње аквизиције те компаније, а то потврђује растућу вредност и материјалног дела бренда и индустријске својине, односно вредност трговачке марке.

– Уласком „Бамбија“ у „Кока-кола“ систем, присутан и на најмногољуднијим тржиштима света, произвођач из Србије, постаје карика у светском ланцу индустрије хране и пића – истиче Чадеж. – То му отвара нове канале продаје и неслућене могућности да се боље позиционира на већ освојеним и уђе на нова тржишта, да уз нове инвестиције повећа и производњу и извоз и профит.

Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.