Ухапшено пет особа: Страно воће извозили у Русију као српски производ

Припадници Одељења Министарства унутрашњих послова за борбу против корупције ухапсили су пет особа које су осумњичене да су увозиле воће из Грчке, израђивале за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавале на тржишту Русије.

пет особа
Фото: Тарас Литвињенко, Спутњик

Ухапшени су одговорно лице предузећа „Цоја промет“ А. Ц. (1956) и заступник тог предузећа А. Ц. (1983), одговорна лица предузећа „Цитрум АКЗ“ Н. Ц. (1982) и З. Ц. (1957), као и одговорно лице фирме „Д&Б Транс“ Б. К. (1977), саопштио је МУП.

Те особе су ухапшене због основане сумње да су починиле кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја, а полиција је акцију спровела у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском управом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Због сумње да су починили кривично дело прање новца, тиме што су помогли у сачињавању лажне документације, надлежном тужилаштву приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Тополе…

Кривична пријава је поднета и против привредног друштва „Цоја промет“.

Сумња се да су двојица ухапшених из предузећа „Цоја промет“ током 2017. и 2018. године, преко три привредна друштва из Београда, Алексинца и Прешева, организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и за то воће, преко пољопривредних добављача, сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће.

Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа „Цоја промет“, извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Русију.

На тај начин, како се сумња, привредном друштву „Цоја промет“ прибављена је противправна имовинска корист од око 105 милиона динара.

Спутњи