САРА И ЛУКА СУ КУПИЛИ КУЋУ ЗА ЈЕДАН ЕВРО НА СИЦИЛИЈИ СА ПОГЛЕДОМ НА МОРЕ: Како изгледа и У ЧЕМУ ЈЕ ЦАКА овог имања?

Ово је прича једног младог брачног пара који је одлучио да свој живот настави на селу у кући са погледом на море

кућа за један евро
Како изгледа кућа на Сицилији купљена за један евро / Фото: Youtube printscreen

Сара и Лука су се 2020. године доселили из Аргентине на Сицилију где су купили кућу за један евро, у оквиру пројекта који представља план владе Италије да се села поново настане.

Њих двоје су претходно купили имање од једног и по хектара, на коме имају засад од 150 стабала маслина, које планирају да гаје ради производње маслиновог уља. Кућа у селу коју су купили за евро је удаљена само 10 минута вожње од њиховог имања и омогућиће им да станују у своме, уместо да изнајмљују стан. Оно што је пресудило у избору куће, свакако је чињеница да је она, иако веома стара, одлично очувана, тако да нису потребна велика улагања како би се она оспособила за живот.

Погледајте како изгледа њихова кућа на селу, са погледом на море:

кућа за један евро
Фото: Youtube printscreen

Шта подразумева италијанска политика „куће за један евро“?

Иако изгледа бајковито, ова понуда има једну цаку. Куће су махом много руиниране, давно напуштене, зарасле и запуштене. Често је потребно реновирање из темеља, док будући власници морају прво да положе депозит од око 5.000 евра за кућу, пре почетка реновирања. А потом се махом обавезују да ће кућу реновирати током наредне 3 године. Исто тако, власници су дужни да плате сву папирологију потребну за пренос власништва.

С друге стране, Италија обећава да ће општина да фаворизује купце који планирају да ангажују локалне раднике, користе домаће материјале и реновирају у најкраћем року, пише Timeout.com.

Шта је идеја овог пројекта?

– Насељавање напуштених села.
– Стимулација економије села.
– Боља будућност села.

Сара и Лука сматрају да је куповина овог имања нешто најбоље што су могли да ураде за себе и своју породицу. Они сматрају да је Италија направила савршен план који омогућава младим брачним паровима да се осамостале и живе здравијим и бољим животом, а с друге стране села ће да процветају када се доселе нови људи.

Како вам се чини овај план? Да ли бисте пристали на исту погодбу да Србија нуди имања и куће по сличном плану?

Овај италијански план „оживљавања“ сеоских имања и села одушевио је свет, али људи су махом били неповерљиви и нису могли да замисле да се читава некретнина може купити за само један евро.

Међутим, Сара и Лука су одлучили да покажу како изгледа њихова кућа и имање које су купили, а које се налази у једном сеоцету на Сицилији.