УДАРНА ВЕСТ: Косовска полиција упала на територију централне Србије

Косовска полиција прекршила је споразум о кретању у пограничном појасу и илегално ушла на територију централне Србије где је запленила један камион са робом, тврди власник тог камиона С. Д. за портал Коссев.

косовска полиција
Фото: Бојан Славковић, АП

Из косовске полиције нема званичног реаговања на те наводе, а у извештају тврде да је камион заплењен у Шарпељу, који припада рејону Лепосавића.

Косовска полиција је, наиме, у четвртак вече у месту Шарпељ у општини Лепосавић „наишла“ на два паркирана камиона робе која је из правца централне Србије илегално ушла на Косово. Међутим, возач С. Д. је за Коссев испричао другачију причу.

Портпарол Кфора Винћенцо Грасо, у изјави за Коссев наводи:

„Према нашим информацијама, један камион је био на самој административној пограничној линији између баријера које одвајају Косово и Србију. Патролу Кфора контактирала је косовска погранична полиција, али није била укључена у догађај. Кфор нема други камион.“

Грасо објашњава да је административна погранична линија у ствари линија на мапи, али да је на самом терену шира, тако да иако је камион био на линији, то значи да је био на терену који повезује обе стране.

Он са друге стране није имао сазнања о другом камиону, али ни о појављивању, односно улози Војске Србије у целом случају.

Према речима власника камиона, два возила, једно са сточном храном и једно са млечним производима, била су паркирана у селу Муре, у општини Рашка на територији централне Србије.

У тренутку када је косовска полиција пронашла камионе, возачи нису били у близини, а једно возило је било закључано, док је друго, у којем је остао кључ, косовска полиција запленила и одвела на царински терминал у Митровици.

„Косовска погранична полиција је ушла на територију Србије сигурно бар један километар. Одвезли су један камион, други нису могли, јер је био закључан,“ објашњава за Коссев С. Д. који је о томе шта се десило са робом и возилом сазнао тек ујутру.

Према сазнањима С. Д, те вечери је умало дошло и до безбедносног инцидента, јер Војска Србије се у неком тренутку у току ноћи упутила према патроли косовске пограничне полиције.

Војска Републике Србије није се огласила овим поводом.

„Све време су чували и други камион, све док није српска војска кренула према њима. Када је кренула српска војска према њима, они су позвали своју команду и рекли: ’Војска иде према нама, шта да радимо?‘. Рекли су им: ’Па где сте?‘, на шта су они одговорили да су повише пирамида (бетонске бове којима је обележена административна граница). Они су им рекли: ’Ко је вама рекао да будете ту, повлачите се одмах да вас не би похапсили‘“, испричао је С. Д.

Када је С. Д. дошао на лице места, косовска полиција се већ, према усменим сазнањима која има, наводно по наредби капетана Фејзулаха Таре повукла на територију Косова где су сви чекали Кфор да утврди где је граница.

„Амерички контингент је дошао, утврдио координате да је граница ту код пирамида. Кфор је утврдио да су оба камиона била у Републици Србији, рекли су да ће данас доћи командант Грон и да ће доћи тај капетан Тара с којим сам се ја лично видео на терену и који ми је усмено признао, пред осталим припадницима, да је направљен инцидент, да су прешли горе и да само чека званично, писмено образложење Кфора са координатама да су оба камиона на територији Републике Србије, што је Кфор одмах послао њиховом штабу,“ објашњава С. Д.

Коссев констатује да је у више наврата покушао да добије коментар косовске полиције на тај случај, али се то није догодило.

Капетан Тара, који је и предводио акцију, навео је тада да није знао да су прешли на територију централне Србије, а С. Д. је други камион одвезао даље ка Копаонику.

Додаје и да је у Рашки пријавио крађу камиона где је у изјави рекао да има усмена сазнања да га је одвезла косовска полиција.

С. Д. је подсетио и на споразум према којем пограничним појасом од 2 километра између Србије и Косова могу да патролирају само српска војска и Кфор, те да се косовска погранична полиција није смела наћи ни у тој зони, пише Коссев.

Спутњик