Наоружани Албанци упали у села код Куршумлије – Крађа дрва завршила се пуцњавом

Група наоружаних Албанаца упала је јуче у село Растелица код Куршумлије, пуцала на једног од мештана, који је обављао послове за потребе „Србијашума“.

наоружани албанци
Фото: Марина Лопичић, архивска фотографија

У Растелици су, како сазнаје ТВ Прва, све куће демолиране.

Како се наводи, приликом упада чула се и пуцњава, а у селу се налазе јаке полицијске снаге.

Како Курир незванично сазнаје, наоружани Албанци у селу Растелица, у којем иначе нико не живи, покрали су алат, покућство и друге ствари из кућа мештана који су се одатле иселили. Албанци иначе већ годинама упадају у српска села дуж административне линије и илегално секу шуму.

Поред Растелице, Албанци су упали у још једно село

Растелица није била једина мета напада, наоружани Албанци упали су у још једно топличко село где су једном мештанину украли трактор.

Протеклих година су локални медији упозоравали на овакве догађаје и преносили сведочења мештана који тврде да их нико не штити, као и да су од надлежних тражили да се снаге безбедности врате.

Познато је да у овом крају Албанци често упадају у скоро опустела села и незаконито секу шуме.

Да подсетимо, недавно се у једном од села догодила и крађа трактора мештанину.

У медијима поводом овог инцидента дошло је до контрадикторних информација. Наиме, пренето је да се пуцњава догодила данас, иако је била у уторак. Такође, за крађу трактора о којој је пренето да се догодила данас, испоставило се да је у питању догађај из фебруара.

наоружани албанци
Једна од јуче демолираних кућа

Пуцали на Миломира

– Рафали су одјекивали у мојој близини, па сам уплашен кренуо пешке ка Куршумији. Дошао сам до места где има телефонског сигнала и позвао колеге који су кренули до мене. Рекао сам да пожуре, јер сам био забринут за своју безбедност – описује Миломир Стевановић (45), из Теслића драматичну ситуацију у којој се нашао у уторак, око 17 часова, када су запуцали Албанци из подујевских села.

Стевановић, који је изводио послова за потребе предузећа „Србијашуме“, у тренутку напада налазио се надомак контејнера у којем су смештени радници, а само пуком срећом није повређен.

наоружани албанци
Миломир Стевановић / Фото: Д Зечевић

Славиша Костић, код кога је запослен Стевановић, каже нам да су чести инциденти, односно напади Албанаца на његове раднике:

– Они готово свакодневно упадају на нашу страну административне линије и секу шуме. Чујемо их, иако су на 300-400 метара удаљени, јер су ово брдско-планиски предели. Чак су 2. јануара обили контејнер у којем су радници смештени. Велика је штета, око 200.000 динара, јер су ту биле моторне тестере, ланци и остала опрема. Сада сам још више забринут за безбедност радника.

Иначе, пре пар дана у селу Растелица демолиране су све куће чији власници, који углавом живе у Куршумлији, долазе повремено.

– Из кућа су однели све што је вредело, а из наше су однели и ловачку пушку са муницијом – прича један од мештана који живи у Куршумлији, а повремено долази до овог села.

наоружани албанци
Славиша Костић

Подсетимо, половином фебруара косовска полиција илегално је ушла на територију централне Србије, чиме је прекршила Споразум о кретању у зони административне линије.

Телеграф