Изузетно откриће: Пронађен прстен с ликом Доброг Пастира стар 1700 година (ВИДЕО)

У Израелу је откривено на стотине археолошких предмета у последњих неколико месеци током морских ископавања у Медитерану. Међу њима је златни прстен стар 1700 година на којем је угравиран лик Доброг Пастира, који симболизује Исуса Христа.

добри пастир
Фото: REUTERS, dailymail.co.uk

Израелски археолози последњих месеци остварили су ретко и изузетно откриће! Приликом ископавања код Кесарије, између Тел Авива и Хаифе, где су два брода потонула пре отприлике 1.700 година, истраживачи су пронашли мноштво разних артефаката, укључујући осмоугаони златни прстен украшен зеленим драгим каменом. Али најневероватнији део овог прстена је слика уклесана на камену: млади пастир у туници који на рамену носи овна или овцу. Иконографија прстена не доводи у питање идентитет субјекта: то је приказ Исуса Христа као Доброг Пастира, објавила је Алетиа.

Хелена Соколова, кустос, задужена за дела у Израелској управи за антиквитете (ИАА), потврђује да је то заиста слика Доброг Пастира. Слика је ретка иконографија за прстен, али иначе раширена у раним вековима хришћанства. Катакомбе Присциле у Риму показују широку употребу слике (чувају једну од најстаријих слика Христа приказаног као Доброг Пастира). Због своје мале величине прстен је сигурно припадао жени. Његово откриће уз обалу Кесарије није изненађујуће, јер је град некада био локални главни град Римског Царства у трећем веку. То је било време када се хришћанство увелико ширило, “посебно у мешовитим градовима попут Кесарије”, казала је, а преноси Недеља.ба.

добри пастир
Фото: REUTERS, dailymail.co.uk

Назив који се даје Христу “Добри Пастир” – алудира на Христове речи у Еванђељу по Јовану (Ив 10,11): Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце. Такође подсећа на Псалам 23: Господ је пастир мој, ничега ме неће лишити. На зеленој паши напаса ме…

У време док су хришћани још били жестоко прогањани, те су алегорије допуштале Христовим апостолима да се препознају и посведоче своју веру, а притом су остали дискретни. Заиста, Римљани су већ користили ову слику доброг пастира у својим погребним обредима украшавајући своје гробнице младим пастиром међу својим овцама. Ова слика симболисала је загробни живот испуњен миром.

Осмоугаони златни прстен сматра се најфинијим артефактом у овој колекцији налаза. Зелени драги камен у средини је уклесан са ликом Исуса у виду младог пастира обученог у тунику са овцом на леђима. Прстен стар 1700 година пронађен је међу оставом римског новца из трећег века, фигурице бронзаног орла, звона за одгон злих духова, грнчарије и римске фигурице пантомиме која носи комичну маску. Фигура „Пастир добри“ указује да је њен власник можда био рани хришћанин. Израелска управа за антиквитете сугерисала је да је прстен припадао жени, јер је мале величине.