Најзад откривено како је МАЈМУНИЦА КОЈА ЈЕ ЖИВЕЛА САМА ДОБИЛА МАЈМУНЧЕ! (ВИДЕО)

Женка мајмуна гибона, Момо, која је живела сама у кавезу добила је бебу 2021. године, а радници зоолошког врта у Јапану, коначно знају – како.

мајмуница момо
Фото: Youtube printscreen

Сада, две године касније, после ДНК теста који је урађен из узорка узетог од младунчета, у зоолошком врту су открили ко је отац. Чак су поставили и теорију о томе како су се гибони парили.

Тест је показао да је отац – Ито, 34-годишњи држећи гибон, који је био у суседном ограђеном простору, у време када је Момо отприлике остала у другом стању.

Из зоолошког врта су саопштили да верују да су Момо и Ито успели да се паре кроз малу рупу у челичној плочи између својих кавеза. Рупа је била пречника око 9 милиметара.

Беба мајмуна – која још нема име, сада је тешка око два килограма, здрава је и лепо напредује под будним оком мајке.

– Младунче гибона нам је драгоцено, наставићемо да се добро старамо о њему и надамо се да ће имати здрав и дуг живот – рекао је Хидеки Хисано, заменик директора зоолошког врта.

Гибони су међу најмањим мајмунима, и познати су по гласним звуцима које испуштају, налик песми. Познати су и по томе што могу да скачу са гране на грану брзином до 55 миља на сат.

Постоје десетине врста гибона које углавном живе у Азији, у распону од североисточне Индије до Кине, па све до архипелага Борнео.

Популација гибона у дивљини се смањује и они су наведени као угрожена врста на листи Међународне уније за очување природе, јер су њихова станиште угрожена људским активностима као што су сеча шума, рударство и изградња путева.

Курир / РТС